Rapport: 'Poetin zit wellicht achter moord Litvinenko'

21/01/16 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Aleksandr Litvinenko overleed aan de gevolgen van blootstelling aan het giftige polonium-210. Zijn dood had de perfecte moord moeten zijn, maar de ex-KGB-spion kon op zijn sterfbed zijn eigen moord oplossen.

Rapport: 'Poetin zit wellicht achter moord Litvinenko'

Aleksandr Litvinenko © Reuters

Een twaalf maanden aanslepend onderzoek naar de moord op de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko in 2006 heeft weinig spectaculaire resultaten opgeleverd. Het Britse onderzoeksteam stelt in een rapport wat velen al lang wisten: Litvinenko, een Russische banneling in Groot-Brittannië en medewerker van de gevluchte mogul Boris Berezovsky, is omgebracht door voormalig Russisch officier Dmitri Kovtoen en diens Russische kompaan Andrej Loegovoj. Litvinenko overleed aan de gevolgen van blootstelling aan het giftige polonium-210.

De voorzitter van het onderzoeksteam, Robert Owen, was zoals verwacht voorzichtig over de opdrachtgevers voor de moord. Zo speculeerde hij dat die misdaad "waarschijnlijk" uitgevoerd werd "met goedkeuring" van FSB-leider Nikolaj Patroesjev en de Russische president Vladimir Poetin.

Kaas met gaten

De reacties op het rapport zijn weinig verrassend. De weduwe van Litvinenko, Marina, wil "sancties" tegen Rusland en in het bijzonder Poetin.

Aan Russische kant wijst men op een onderzoek dat lijkt op kaas met gaten, gevuld met speculaties en "politiek gemotiveerd". Het rapport zelf stelt overigens dat zijn conclusies zijn gebaseerd op "opvattingen van getuigen" waarvan het merendeel "niet als bewijs erkend zou worden".

Litvinenko was een voormalig Russisch spion die in 2000 naar Londen trok, spion voor de Britse geheime dienst werd en, in het zog van mediamagnaat Berezovski en andere uit het vaderland geëmigreerde oligarchen van het Jeltsin-tijdperk, uitgesproken "Kremlin-kritisch" werd.

Litvinenko loste eigen moord op

Litvinenko stierf in 2006 in Londen na het drinken van een kop thee met radioactief polonium-210. De vergiftigde spion hielp op zijn sterfbed nog mee om zijn eigen moord op te lossen. Zo kon hij zich nog perfect herinneren waar en wanneer hij precies ziek werd, namelijk in het Milennium hotel in Londen na het drinken van thee. De radioactieve stof was bovendien perfect te traceren in het hotel, alsook op enkele andere plaatsen in Londen zoals een voetbalsatdion waar Kovtoen en Loegovoj naar een match waren gaan zien.

Meteen na zijn dood wees Londen met de beschuldigende vinger naar Moskou, wat de relatie tussen beide landen behoorlijk verzuurde. Londen verzocht Moskou om Kovtoen en Loegovoj uit te leveren. Dat staat de Russische wet echter niet toe. Het 'njet' werd desondanks uitgelegd als een indirecte erkenning van schuld. (Belga/TE)

Onze partners