Rapport: Obamacare drijft 2,5 miljoen mensen uit VS-arbeidsmarkt

05/02/14 om 04:16 - Bijgewerkt om 04:16

Pech voor Barack Obama en voer voor zijn tegenstanders: een officieel rapport stelt dat 2,5 miljoen mensen hun baan zullen opgeven of deeltijds gaan werken onder invloed van zijn nieuwe ziektewet.

Rapport: Obamacare drijft 2,5 miljoen mensen uit VS-arbeidsmarkt

Obamacare, verguisd door velen in de VS, heeft ook heel wat fans. © REUTERS

De Republikeinen, die de ziektewet sowieso niet lusten, gingen meteen in de aanval. Zij zien in de cijfers van het Congressional Budget Office (CBO), de rekenkamer van het Amerikaanse parlement, het bewijs dat Obamacare een 'jobkiller' is, zoals ze al jaren stellen.

In november zijn er tussentijdse parlementsverkiezingen in de VS. De Republikeinse partij wil van haar verzet tegen de nog steeds onpopulaire ziektewet de speerpunt van haar campagne maken. Barack Obama en de Democratische partij konden dit CBO-rapport dan ook missen als kiespijn.

Banen niet vernietigd

"Het CBO-rapport geeft een ontnuchterend beeld van onze economie', reageerde de Republikeinse senator Bob Corker uit Tennessee. "het bevestigt wat we al de hele tijd wisten: de ziektewet heeft een enorm negatieve impact op de groei."

Dat 2,5 miljoen mensen geheel of gedeeltelijk ophouden met werken tegen het jaar 2021, zoals het CBO-rapport stelt, wil echter niet noodzakelijk zeggen dat de ziektewet hun banen vernietigt.

Het CBO stelt dat het gaat om keuzes die mensen zelf maken. Voorheen hing ziekteverzekering in de VS meestal vast aan een voltijdse baan. Onder Obamacare moeten in principe alle Amerikanen ziekteverzekering hebben. Wie zich niet kan permitteren om uit eigen zak een polis aan te kopen op de vrije markt, kan daar een subsidie voor krijgen.

Sommige mensen (de VS heeft een actieve bevolking van 160 miljoen) kunnen dus besluiten dat ze geen voltijdse baan meer nodig hebben om hun ziektepremies te bekostigen en deeltijds gaan werken of helemaal niet. Dat is onproductief voor de samenleving, maar voor heel wat van die banen zullen wel vervangers gezocht worden. Het CBO stelt dat het effect van Obamacare op de werkloosheid niet meetbaar is.

"Het rapport stelt terecht dat mensen niet vastgeketend hoeven te zitten aan hun job", reageerde de Democratische meerderheidsleider in de Senaat Harry Reid. "We wonen in een land waar mensen vrij zijn. Ze mogen doen wat ze willen."

Handicap

Dat neemt niet weg dat alles in Washington brandstof is voor politiek conflict, en dat zeker in een verkiezingsjaar. Dat Obamacare niet populair is bij de Amerikaanse bevolking is bekend. In welke mate het voor de Democraten in november een handicap wordt, is echter de vraag.

Na een desastreuze lancering, met legio technische problemen en verwarring, hebben nu zes miljoen Amerikanen ziektepolissen aangekocht via de Obamacare-website. Dat is 'slechts' een miljoen minder dan verwacht. Miljoenen andere voorheen onverzekerde extra mensen hebben zich kunnen inschrijven voor Medicaid. Dat is de openbare ziekteverzekering voor de armen, waarvoor de inkomenseisen versoepeld zijn.

De Democraten speculeren dan ook dat Obamacare populairder zal worden naarmate meer mensen ervan genieten. Republikeinen hopen op het omgekeerde. Wie gelijk rijgt van de publieke opinie, wordt duidelijk in november.

Onze partners