Rajoy wil nog steeds nieuwe regering vormen

29/12/15 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

De ontslagnemende Spaanse premier Mariano Rajoy, wiens partij de absolute meerderheid verloor bij de parlementsverkiezingen, hoopt nog steeds een meerderheid te vinden om te regeren, ondanks de weigering van andere partijen.

Rajoy wil nog steeds nieuwe regering vormen

Mariano Rajoy © REUTERS

"Het meest redelijke en wat het meest overeenstemt met de wens van de Spanjaarden, is een regering vormen met een grote parlementaire steun die kan regeren, die vertrouwen in Spanje en daarbuiten opwekt, en die veiligheid en zekerheid biedt aan het geheel van economische actoren en onze landgenoten", verklaarde Rajoy tijdens een persconferentie.

Rajoy hoopt de socialistische partij PSOE te overtuigen hem te laten regeren. De partij van Rajoy, de Partido Popular (PP), telt nog 123 parlementsleden op 350 na de parlementsverkiezingen van 20 december. De PSOE rijfde 90 zetels binnen en werd de op één na grootste Spaanse partij. De premier stelde nog geen programma voor dat eventuele partners kan verleiden.

De linkse partij Podemos kondigde aan net zoals de PSOE tegen de investituur van Rajoy te stemmen. Enkel de liberalen van Ciudadanos, die 40 zetels hebben, zijn bereid Rajoy te laten regeren. (Belga/JH)

Onze partners