Raids in Oost-Ghouta ondanks staakt-het-vuren

© AFP

Ondanks een door de Russische president Vladimir Poetin gelast staakt-het-vuren dat vijf uur moet duren was Oost-Ghouta dinsdag het toneel van raids en raketbeschietingen, zo heeft het in Groot-Brittannië gevestigd Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) gemeld.

Geciteerd door de Britse openbare omroep BBC zegt het SOHR dat in de eerste twee uur van de ‘humanitaire pauze’ mortiergranaten zijn ingeslagen in de steden Doema, Harasta en Misraba. Naar verluidt zouden helikopters bomvaten hebben gedropt.

Volgens de vrijwillige hulporganisatie Withelmen is in Doema daarbij iemand omgekomen. Ook activisten gewagen van sporadisch artilleriegeschut.

Nog luidens de BBC is het onduidelijk of hulporganisaties in Oost-Ghouta aan het werk kunnen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een dagelijks humanitair bestand van 08.00 tot 13.00 uur Belgische tijd gelast. Die pauze in de vijandelijkheden moest hulpverlening voor de noodlijdende mensen in de regio mogelijk maken. Bovendien moet een corridor opengaan die burgers moet toelaten weg te raken.

In Oost-Ghouta zijn bijna 400.000 mensen bijna volledig van de buitenwereld afgesloten. Critici vinden dat het staakt-het-vuren veel te kort duurt. Daarbovenop hebben mensen schrik voor het regeringsleger wanneer zij de stad verlaten.

Zaterdag had de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een onmiddellijk staakt-het-vuren van dertig dagen in Syrië gelast. Maar dit bleef dode letter.

Oost-Ghouta onderging de voorbije negen dagen de zwaarste aanvalsgolf sinds het begin van de burgeroorlog zeven jaar geleden. Volgens het SOHR heeft het laatste offensief aan minstens 560 burgers het leven gekost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content