Radiopresentatrice ontslagen na nazi-citaat

09/08/12 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

In Duitsland is een radiopresentatrice bedankt voor haar diensten nadat ze op de radio een omstreden citaat had gebruikt.

Een radiopresentatrice uit München heeft met een citaat van de nazi's verontwaardiging uitgelokt en haar job verloren. De losse medewerkster van de privézender Gong 96,3 had zich in een uitzending op de laatste zaterdag van juli met de zin "Arbeit macht frei" tot haar luisteraars gericht, die op die dag moesten werken.

Auschwitz

Dat citaat staat boven de poort van het concentratiekamp Auschwitz. Bij het Openbaar Ministerie van München werd daarom een vooronderzoek wegens volksopruiing ingesteld, aldus bestuurswoordvoerder Peter Preuss.

Grap

Verschillende luisteraars maakten nog tijdens de uitzending bezwaar tegen de uitlatingen van de 39-jarige presentatrice. Een echtpaar deed aangifte, omdat de reactie van een medewerkster van de zender bagatelliserend was. "Beschouw het toch als een grap", zei de 19-jarige assistente aan de telefoon.

Reactie

Beide vrouwen werden ontslagen, ondanks dat ze hun fout hadden ingezien, zei Gong-zaakvoerder Georg Dingler. "De presentatrice had op het bewuste ogenblik niets kwaad bedoeld. Maar het was er uit voor ze het wist, en viel niet meer goed te praten". Voor Dingler is het ontslag de enige consequente reactie, "omdat de zender zich al lang tegen rechts engageert en we daar ook achterstaan". (DPA/EE)

Lees meer over:

Onze partners