Radioactief water lekt weg uit Fukushima

28/03/11 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

Tot nog toe was enkel besmet water in de reactorgebouwen van de kerncentrale zelf aangetroffen.

Radioactief water lekt weg uit Fukushima

© EPA

Voor het eerst is zwaar radioactief besmet water ontdekt buiten de reactorgebouwen van de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan.

Dat maakte Tokyo Electric Power Company (Tepco), de uitbater van de kerncentrale, maandag bekend, meldt het Japanse persagentschap Kyodo. Tot dusver was enkel besmet water in de reactorgebouwen zelf aangetroffen.

In een geul verbonden met reactor 2 is nu meer dan 1000 millisievert radioactiviteit gemeten. Het lek in de geul doet vrezen dat zwaar besmet radioactief water wegsijpelt in de omgeving van de kerncentrale. Volgens Tepco is geen vervuild water in zee gelekt.

Maandag had de Japanse regering al gemeld dat in reactor 2 hoogstwaarschijnlijk splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten, wat de hoge graad van radioactiviteit in het koelwater verklaart.

Straling
Milieuorganisatie Greenpeace maakte zondag al bekend dat het in een dorp op 40 kilometer van de kerncentrale van Fukushima, dus 20 kilometer verder dan de zone waarbinnen alle inwoners werd geëvacueerd, stralingswaarden heeft gemeten die ver boven de veilige limiet liggen.

(KVDA)

Onze partners