Radicale imam Abu Hamza uitgeleverd aan VS

06/10/12 om 04:24 - Bijgewerkt om 04:24

De radicale imam Abu Hamza is door Groot-Brittannië uitgeleverd aan de VS. Hij wordt ervan verdacht dat hij bijstand verleden an Al-Qaeda en medeplichtig was aan aanslagen tegen Amerika.

Radicale imam Abu Hamza uitgeleverd aan VS

© Reuters

Samen met Abu Hamza (destijds de leider van de beruchte fundamentalistische Finsbury Park-moskee) bevonden zich nog vier andere terreurverdachten aan boord van de twee vliegtuigen die vanop de Britse luchtmachtbasis van Mildenhall, in het oostelijke graafschap Suffolk, zijn opgestegen. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zaterdag meegedeeld.

In Mildenhall hebben agenten van Scotland Yard de vijf verdachten overgedragen aan leden van de Amerikaanse ordediensten, zo staat op de nieuwssite van BBC. Even voor 1 uur (Belgische tijd) zouden de twee vliegtuigen naar de VS vertrokken zijn.

Terreurkamp

May verklaarde erg tevreden te zijn dat de verdachten door Groot-Brittanië konden uitgeleverd worden aan de VS. De vijf mannen, die allen verdacht worden van ernstige misdrijven, kunnen daardoor eindelijk berecht worden, luidde het.

De uit Egypte afkomstige Abu Hamza wordt ervan beschuldigd in de Verenigde Staten een terreurkamp te hebben opgericht en in Jemen bij een gijzelneming betrokken te zijn geweest.

Gezondheidsproblemen

Het High Court in Londen had in laatste instantie nog een bezwaar afgewezen van de 54-jarige imam, die zijn uitlevering aan de VS alsnog wilde beletten op grond van gezondheidsproblemen. Hij zei dat hij aan een depressie lijdt. De rechters in Londen aanvaardden dat echter niet, omdat die gezondheidsproblemen ook in de VS behandeld kunnen worden.

Eerder had het Europees Hof van de Mensenrechten al een behandeling van zijn zaak afgewezen. (Belga/TV)

Onze partners