Racist van Ku Klux Klan schiet drie joden dood

14/04/14 om 06:26 - Bijgewerkt om 06:44

Een schutter heeft drie mensen doodgeschoten in joodse instellingen in Kansas. Bij zijn arrestatie zou hij antisemitische uitspraken hebben gedaan.

Racist van Ku Klux Klan schiet drie joden dood

© BELGAIMAGE

De 73-jarige man die in de Amerikaanse staat Kansas drie mensen heeft doodgeschoten bij twee joodse instellingen, staat bij de politie bekend voor racistische activiteiten. Volgens Amerikaanse media is de dader een vooraanstaand lid geweest van een lokale afdeling van de Ku Klux Klan (KKK).

Volgens de nieuwssite NBC is de schutter een gewezen soldaat die in 1979 vroegtijdig de Special Forces, een elite-eenheid, moest verlaten wegens zijn activiteiten bij de racistische Ku Klux Klan.

De man opende zondag rond 13 uur lokale tijd het vuur op de parking van een joods gemeenschapscentrum in Overland Park, in de buurt van Kansas City. Daarbij werden twee mannen in een auto dodelijk getroffen. Volgens NBC gaat het om een 14-jarige jongen en zijn grootvader. Een eerste slachtoffer stierf te plaatse, een tweede overleed kort daarna in het ziekenhuis.

Vijftien minuten later maakte de schutter in Village Shalom, een joods rusthuis in het nabijgelegen Leawood, nog een derde slachtoffer. Het zou gaan om een vrouw van boven de zeventig jaar.

De dader kon op een parkeerplaats van een basisschool worden opgepakt, zo meldt de politie die daarmee de informatie van lokale media bevestigt.

Volgens lokale media zou de man bij zijn arrestatie antisemitische opmerkingen hebben gemaakt en een Hitlergroet hebben gebracht, maar daarover wenste de politie geen verklaringen af te leggen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners