Racist die Charleston-moordenaar inspireerde, schonk geld aan Republikeinen

22/06/15 om 18:50 - Bijgewerkt om 23:09

Enkele Republikeinse presidentskandidaten hebben geld gedoneerd gekregen van een racistische organisatie waardoor Dylann Storm Roof, die 9 zwarte mensen neerschoot in Charleston, zich liet inspireren.

Racist die Charleston-moordenaar inspireerde, schonk geld aan Republikeinen

Republikeinen Rick Santorum, Ted Cruz en Rand Paul © Reuters

Verscheidene Republikeinse politici, onder wie drie kandidaten voor het Witte Huis, hebben financiële schenkingen ontvangen van een leider van de Amerikaanse suprematisten.

Het suprematisme poneert de 'natuurlijke' superioriteit van het blanke ras. De begunstigden van de CofCC, de Council of Conservative Citizens, voorgezeten door ene Earl Holt III, declareerden de giften aan de federale kiescommissie pas nadat de Britse krant The Guardian de lijst zondag had gepubliceerd. De CofCC geldt als extremistisch en racistisch.

Earl Holt III zou een inspiratiebron geweest zijn voor Dylann Storm Roof - de man die 9 mensen neerschoot omwille van hun zwarte huidskleur - zo schrijft The Guardian. Roof hoopte met de aanslag een rassenoorlog te ontketenen.

Er is op het internet een manifest opgedoken dat van Roof zou kunnen zijn en waarin hij zijn racistische denkwijzen uiteenzette. Daarin dook de naam van Holt III op, schrijft de Britse krant. Roof zou bij het lezen van de website van CofCC beseft hebben 'dat er iets ernstig fout zat' in de VS.

De presidentskandidaten Ted Cruz (links) en Rand Paul in Washington

De presidentskandidaten Ted Cruz (links) en Rand Paul in Washington © REUTERS

Holt reageerde al op de link tussen de moorden en zijn discours: 'Dit is niet verrassend,' schrijft hij op zijn website. 'Onze site is een van de misschien drie wereldwijd die accuraat en eerlijk berichten over lack-on-white violent crime, en in het bijzonder over de schier eindeloze reeks incidenten waarin zwarten blanken vermoorden.'

Senator van Texas Ted Cruz liet na de onthulling weten dat hij het steunbedrag, 8.500 dollar sinds 2012, prompt zou terugstorten. Earl Holt heeft de jongste jaren tientallen keren de bankrekeningen gespekt van verscheidene politici die in de Kamer van Afgevaardigden of de Senaat zetelen. In totaal heeft de man minstens 56.000 dollar aan GOP-politici gedoneerd.

Rick Santorum

Rick Santorum © Reuters

De andere kandidaten voor de opvolging van Barack Obama die (kleinere) sommen van de blanke suprematisten ontvingen, zijn de oerconservatieve oud-senator van Pennsylvania Rick Santorum (1.500 dollar) en de libertaire senator voor Kentucky Rand Paul (1.750 dollar).

RandPAC, het politieke steuncomité voor Paul, liet weten het bedrag over te zullen schrijven op een rekening voor de nabestaanden van de slachtoffers van de slachtpartij in Charleston. De dader van die negenvoudige moord is trouwens een suprematist.

Of ook Santorum zijn donaties terugstort, liet diens woordvoerder in het midden.

Holt heeft in 2012 ook 2.000 dollar gedoneerd aan Mitt Romney, de man die het voor de Republikeinen opnam tegen Obama.

Onze partners