Race tegen de klok: batterij zwarte doos verdwenen Boeing raakt stilaan op – ‘We blijven verder zoeken tot de hel bevriest’

Zoeken naar vlucht MH730 © Reuters
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Als de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines niet binnen de week gevonden wordt, dan wordt de zoektocht helemaal hopeloos. De Australische premier Tony Abbott waarschuwt ervoor dat het toestel mogelijk nooit gevonden zal worden.

De zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 inzittenden wordt een race tegen de klok. Maandag is de batterij van de zwarte doos op. Het toestel kan dan nog maximum een week signalen uitzenden. Daarna wordt het heel erg moeilijk om nog een spoor van het vliegtuig op te pikken.

Intussen is er geen enkele hoop op een doorbraak in wat intussen gemeenzaam bekend staat als het grootste mysterie in de geschiedenis van de luchtvaart. Er wordt gezocht in het meest afgelegen gebied ter wereld, waar duizenden kilometer in de omtrek geen land is en waar de oceaan 3.000 meter diep is.

De Maleisische autoriteiten lieten eerder weten dat het vast staat dat het vliegtuig gecrasht is en dat er geen overlevenden zijn, maar moesten daarop terugkomen na hevig protest van de familieleden van de inzittenden. Nu luidt het dat er tot het bittere einde gezocht wordt naar overlevenden, maar dat er weinig hoop is om ze te vinden.

Pinger locators

Vandaag worden voor het eerst pinger locators ingezet in de hoop onder water een signaal van de zwarte doos op te vangen. Twee schepen zullen met die toestellen een pad van 240 kilometer door de oceaan volgen.

Het 217.000 vierkante kilometer grote gebied waarin naar het toestel wordt gezocht, verschuift intussen lichtjes noordwaarts. De oppervlakte is afgebakend op basis van informatie van satellieten die nog signalen van het vliegtuig opvingen nadat het van de radar verdween. Volgens CNN gaat het om niet veel meer dan om een ‘beredeneerde gok’.

Er is geen enkele nieuwe informatie beschikbaar. De zoektocht vandaag verloopt nog altijd volgens de data die zijn verzameld op de dag dat het vliegtuig verdween.

Compleet raadsel

Waarom het toestel nog zo lang doorvloog en waarom het zo ver van de bewoonde wereld in dit deel van de Indische Oceaan terecht gekomen zou zijn, blijft een compleet raadsel. Zeer uitgebreid onderzoek naar de bemanningsleden en alle passagiers heeft intussen uitgewezen dat er geen terroristische motieven moeten worden gezocht bij de inzittenden. Dat iemand van de 239 mensen aan boord de hand zou hebben in de verdwijning, wordt intussen uitgesloten.

Er worden ook vier bijkomende vliegtuigen ingezet. Australische vrijwilligers aan boord van drie burgervluchten zullen vanuit de lucht observeren, terwijl het vierde toestel dienst zal doen als communicatiepost, aldus het Joint Agency Coordination Centre (JACC). Bij de operatie zijn ook negen schepen en één onderzeeër betrokken.

Volgens JACC pikte het Britse schip HMS Echo donderdag een alarmsignaal op, maar dat bleek niet afkomstig van de zwarte doos van het vliegtuig.

Geen garantie op succes

De Australische premier Tony Abbott waarschuwde ervoor dat het goed mogelijk is dat het vliegtuig nooit gevonden zal worden. De 239 inzittenden blijven dan voor altijd spoorloos.

De premier geeft nog iedere dag een persconferentie met de laatste stand van zaken in het onderzoek. Dat gebeurt in Perth, de stad in Australië van waaruit de zoektocht gecoördineerd wordt.

‘Dit is zonder twijfel de moeilijkste zoektocht in de geschiedenis van de mensheid,’ zei Abbott. ‘Er is geen enkele garantie op succes. We kunnen alleen maar garanderen dat we ons uiterste best doen om te blijven zoeken. We zullen niet rusten voor we alles gedaan hebben wat menselijk mogelijk is.’

Zoeken tot de hel bevriest

‘Ik hoopte dat we tegen deze tijd toch al een spoor van het vliegtuig hadden gevonden, al ging het maar om wrakstukken, maar dat is dus jammer genoeg niet gebeurd,’ zei Kim Beazly, gewezen minister van Defensie en huidig ambassadeur voor Australië in de Verenigde Staten aan CNN.

‘We blijven verder zoeken tot de hel bevriest. Het kan maanden duren. Het kan zelfs jaren duren. Maar we blijven zoeken.’

Partner Content