Pyongyang vraagt ontruiming ambassades

05/04/13 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:50

Noord-Korea vraagt, gezien de oplopende spanningen met Noord-Korea, verschillende landen om rekening te houden met een eventuele evacuatie van hun ambassades.

Pyongyang vraagt ontruiming ambassades

© Reuters

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov bracht de mededeling als eerste naar buiten. Ook een woordvoerder van de Britse ambassade bevestigt de feiten intussen. "We kregen de mededeling dat de Noord-Koreaanse overheid in het geval van een conflict de veiligheid van de ambassades niet zou kunnen garanderen", luidt het. De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is de afgelopen weken sterk toegenomen. Nadat Noord-Korea dreigde met een nucleaire rakettest, stuurde Zuid-Korea twee gevechtsschepen uit. Ook de VS brengt afweergeschut in stelling.

Rusland en VK niet van plan te vertrekken

Rusland laat weten dat het samen met de Verenigde Staten, China, Japan en Zuid-Korea aan tafel zit om "de situatie te verduidelijken". Een woordvoerder zegt dat Rusland het advies "overweegt", maar voorlopig geen plannen heeft om het land te verlaten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder nog zware kritiek geuit op het "uitdagende" gedrag van het Noord-Koreaanse regime. Ook het Verenigd Koninkrijk lijkt voorlopig niet van plan om te vertrekken.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Dimitar Yaprakov laat weten dat de EU-ambassadeurs in Pyongyang gaan samenzitten om de kwestie te bespreken. Dat zou dan gaan over Bulgarije, Duitsland, Polen, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

24 landen hebben een officiële ambassade in Pyongyang. België hoort daar niet bij. (JDW)

Onze partners