PVV neemt ook deel aan besprekingen over regeerakkoord

05/08/10 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Dat heeft Ivo Opstelten, de nieuwe Nederlandse informateur, donderdag bekendgemaakt.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zal bij alle besprekingen over het regeerakkoord van een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV aanwezig zijn. Dat heeft informateur Ivo Opstelten donderdag bekendgemaakt. Hij denkt drie weken nodig te hebben voor zijn opdracht.

Opstelten werd woensdag aangesteld door koningin Beatrix met het oog op de vorming van een rechts kabinet van VVD en CDA dat 'gedoogd' wordt door de PVV.

Het is de bedoeling dat er een regeerakkoord wordt opgesteld én een gedoogakkoord. In dat tweede akkoord zullen onderwerpen worden vastgelegd waarover de PVV mogelijk andere standpunten inneemt dan de coalitiepartijen VVD en CDA, maar waarover ze het minderheidskabinet niet zal laten vallen.

De belangrijkste onderwerpen van dat gedoogakkoord zijn volgens de Nederlandse pers de 18 miljard aan bezuinigingen, immigratie, integratie, asielbeleid, veiligheid en ouderenzorg.

Onder het gedoogakkoord komen de handtekeningen van de drie betrokken partijleiders. Onder het regeerakkoord de handtekeningen van de twee feitelijke coalitiepartners VVD en CDA.

De onderhandelingen beginnen op maandag 9 augustus. Opstelten verwacht dat er daarvoor drie weken nodig zullen zijn. Die periode heeft zowel betrekking op de informatie als de formatie. Er zal tegenover de pers een radiostilte in acht worden genomen.

Lees meer over:

Onze partners