PVV en VVD scharen zich achter akkoorden

29/09/10 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

De fracties van beide partijen hebben de regeringsafspraken unaniem goedgekeurd.

De fractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft zich woensdag unaniem achter het gedoogakkoord geschaard waarin afspraken staan over samenwerking met de VVD en het CDA. Ook de VVD-fractie keurde de regeringsafspraken goed.

De regeringsonderhandelaars van VVD, CDA en PVV raakten het dinsdagavond zowel eens over een regeerakkoord (tussen VVD en CDA) als over een gedoogakkoord (afspraken waarover de drie partijen, dus ook de PVV, het eens zijn).

De fracties van de drie partijen moesten er zich nog over uitspreken. De PVV gaf woensdag groen licht. De fractie besprak zowel het regeer- als het gedoogakkoord, maar haar handtekening komt alleen onder dat laatste akkoord.

Partijleider Geert Wilders had dinsdagavond gesproken over een historisch akkoord. Volgens Wilders staat de PVV in het centrum van de invloed op het Nederlands kabinetsbeleid.

Ook VVD-fractie geeft groen licht

Na de PVV keurde ook de VVD-fractie woensdag de regeringsafspraken goed. Net als bij de PVV gebeurde dat unaniem. VVD-leider Mark Rutte sprak over een uitstekend akkoord dat ervoor zal zorgen dat Nederland sterker uit de economische crisis komt.

Moeizaam CDA-beraad

Bij de CDA-fractie was er woensdag een marathonvergadering om te beslissen over deelname aan het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. De vergadering begon om 13 uur en ging de nacht in.

De samenwerking met de PVV ligt zeer gevoelig bij het CDA. Twee Kamerleden, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, hebben grote bezwaren. Het partijbestuur van het CDA is alvast wel positief over de akkoorden, zo meldde waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker woensdagavond. Zaterdag is er nog een CDA-congres over regeringsdeelname.

Lees meer over:

Onze partners