Puigdemont bereid om Rajoy te ontmoeten, Artikel 155 blijft van kracht

Mariano Rajoy en Carles Puigdemont © Reuters

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont is bereid de Spaanse premier Mariano Rajoy te ontmoeten in eender welke Europese lidstaat van zodra de Catalaanse verkiezingen erkend worden. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Volgens Puigdemont hebben de verkiezingen in Catalonië, waar het separatistische kamp een parlementaire meerderheid haalde, aangetoond dat ‘het recept van Rajoy’ niet werkt. ‘Ondanks al zijn pogingen staan we sterker dan ooit’, stelde Puigdemont. ‘We moeten nu een politieke oplossing vinden voor de crisis.’

De afgezette minister-president wil met Rajoy rond de tafel zitten om zo’n oplossing te bespreken. Dat kan ‘in Brussel of in eender welk Europese land’, maar voorlopig niet in Spanje. Puigdemont dreigt bij zijn terugkeer op Spaans grondgebied immers aangehouden te worden. Hij wordt vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, en riskeert tot 30 jaar cel. ‘Indien er voldoende garanties zijn’, is Puigdemont wel bereid terug te keren.

‘Als de Spaanse regering de democratie respecteert, kan ik morgen terugkeren.’ Hij verklaarde ook dat de Spaanse premier Rajoy moet stoppen met het nemen van beslissingen voor de Catalaanse regering. Hij moet de ambtenaren terughalen die beslissingen nemen in Catalonië en de politie terugroepen die naar de regio werd gestuurd.

Puigdemont kwam ook terug op de positie van de Europese Commissie. Die is van mening dat het om een regionale verkiezing gaat waar zij geen commentaar op geeft. ‘We vragen niet dat de Commissie van mening verandert, maar wel dat ze ons zou horen’, klonk het. ‘Het Catalaanse volk heeft met deze verkiezing, met historische opkomst, het recht gewonnen om gehoord te worden.’ Bijna 82 procent van de Catalanen ging donderdag stemmen.

Artikel 155 blijft van kracht

De resultaten van de verkiezingen van donderdag in Catalonië, hebben geen impact op de toepassing van artikel 155 van de grondwet. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.

‘Het intrekken van artikel 155 zal plaatsvinden op een door de Senaat vooropgestelde datum, wanneer in Catalonië een nieuwe regering zal zijn’, aldus Rajoy. ‘Het zijn wij, de politici, die ons aan de wet moeten aanpassen en niet andersom’, aldus de premier nog, die toevoegt dat de scheiding der machten cruciaal is in een democratie. ‘Wanneer we de wet schenden, schenden we het recht van de burgers’, verklaarde hij.

CUP steunt Puigdemont

de linksradicale partij CUP zich vrijdag bereid verklaard om in te stemmen met een regeringsvorming onder leiding van de door Madrid afgezette president Carles Puigdemont. Voorwaarde is dat Puigdemont het doel van ‘de oprichting van een Catalaanse republiek’ nastreeft, aldus CUP-kopstuk Carles Riera.

De alliantie van Puigdemont, JuntsXCat, behaalde 34 zitjes en eindigde daarmee achter de liberale onafhankelijkstegenstanders Ciutadans/ Ciudadanos (37). Toch kan Puigdemont hoop koesteren op een verkiezing tot regionale president, in tegenstelling tot Ciudadanos-kopstuk Inés Arrimadas. De drie partijen die voor onafhankelijkheid zijn, naast JuntsXCat en CUP ook de linksnationalistische ERC, beschikken samen immers over de absolute meerderheid.

Partner Content