Puerto Rico zoekt recht om overheidsbedrijven failliet te laten gaan

Uitverkoop in Puerto Rico © Reuters

Het in financiële moeilijkheden verkerende eiland Puerto Rico is naar het Amerikaans hooggerechtshof gestapt. Puerto Rico eist dat zijn overheidsbedrijven de toelating krijgen om zich failliet te laten verklaren.

Puerto Rico kreunt onder een schuldenlast van zowat 73 miljard dollar (63 miljard euro), een bedrag dat volgens de gouverneur niet meer terug te betalen valt. Maar het eiland kan, in tegenstelling tot de stad Detroit in 2013, geen gebruik maken van de Amerikaanse wet die toelaat om overheidsondernemingen failliet te laten verklaren en de schuld ervan te herschikken. Bovendien was een lokale wet waarmee Puerto Rico een van zijn energiebedrijven failliet kon laten verklaren, ook met succes aangevochten door de schuldeisers van het bedrijf.

‘Eigen regels’

Het eiland vecht die laatste beslissing nu aan. Aangezien we niet van de Amerikaanse wetgeving gebruik kunnen maken, moeten wel het recht krijgen om eigen regels op te stellen, luidt het argument. “We doen een beroep op de hoogste gerechtelijke instantie om te laten erkennen dat Puerto Rico de bevoegdheid heeft om regels op te stellen op het vlak van de herstructurering” van de schuld van zijn overheidsinstellingen, aldus een mededeling van het secretariaat Justitie van Puerto Rico.

Puerto Rico beschikt, als autonoom gebied binnen de Verenigde Staten, over een apart statuut. De bewoners van het eiland worden wel als VS-burgers beschouwd, maar het grondgebied wordt niet tot een van de vijftig staten van het land gerekend. De Amerikaanse federale overheid heeft om die reden ook een financiële reddingsoperatie voor het eiland uitgesloten.

In 2006 liep een gunstige taksregeling voor het eiland af. Dat viel ongeveer samen met het begin van de bankencrisis en leidde tot forse economische krimp. Het bestuur probeerde zich uit de crisis te lenen, maar dat mislukte.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content