"Psychologen moesten senatoren in Afghanistan manipuleren"

24/02/11 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

Het Amerikaanse leger heeft geprobeerd om senatoren en hoge buitenlandse gasten die de troepen in Afghanistan bezochten, te manipuleren. Dat meldt Rolling Stone.

Het Amerikaanse leger heeft geprobeerd om haar psychologische eenheid in te zetten om Amerikaanse senatoren en hoge buitenlandse gasten die de troepen in Afghanistan bezochten, te manipuleren. Dat meldt het Amerikaanse magazine Rolling Stone.

Het was de bedoeling om zo meer troepen en geld te krijgen voor de oorlog in Afghanistan.

'Psy-ops'

Volgens Rolling Stone heeft luitenant-generaal William Caldwell, die de training van Afghaanse troepen leidt, vorig jaar de soldaten van de cel 'psychologische operaties' (psy-ops) in Kabul herhaaldelijk bevolen om hun technieken toe te passen op hoge gasten die op bezoek kwamen.

Onder de 'geviseerde doelwitten' waren onder anderen admiraal Mike Mullen, de hoogste in rang binnen het Amerikaanse leger, de senatoren John McCain, Joe Lieberman, Jack Reed, Al Franken en Carl Levin en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken.

'Psy-ops' moeten normaal gezien het vijandige leger beïnvloeden door middel van propaganda, en het is bij wet verboden om via de techniek Amerikanen te beïnvloeden. Toen de cel zich om die reden verzette tegen het bevel van Caldwell, werd ze gestraft.

Het artikel in Rolling Stone is gebaseerd op verklaringen van kolonel Michael Holmes, die aan het hoofd stond van die cel. Hij zou de vraag hebben gekregen de dossiers van de betrokkenen te verzamelen om de gevoelige punten te kennen waarop we zouden kunnen inspelen om meer middelen te krijgen.

Een woordvoerder van Caldwell heeft de aantijgingen tegenover Rolling Stone ontkend.

Onze partners