PS-kritiek op Sarkozy die zich mengt in het Syrische conflict

09/08/12 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius (PS) vindt dat ex-president Nicolas Sarkozy (UMP) zijn boekje te buiten gaat met een oproep tot actie in Syrië.

PS-kritiek op Sarkozy die zich mengt in het Syrische conflict

© Belga

Laurent Fabius reageert fel op een persbericht van ex-president Nicolas Sarkozy. Dat stuurde de ex-president gisteren de wereld in, samen met de voorzitter van de Syrische Nationale Raad (SNR), de belangrijkste groepering van tegenstanders van het Syrische regime.

Nicolas Sarkozy: 'noodzaak van een vlugge actie' Abdel Basset Sayda en Nicolas Sarkozy waren het na een telefoongesprek eens over "de ernst van de Syrische crisis en over de noodzaak van een vlugge actie door de internationale gemeenschap om een bloedbad te voorkomen." Dat schrijft onze Franse zustersite L'Express.

Het persbericht kwam als een verrassing omdat Sarkozy na zijn aftreden had gezegd dat hij afstand zou doen van de politiek. Deze eerste officiële boodschap is echter een scherpe kritiek op de houding van president François Hollande (PS).

Offensief van UMP op François Hollande Nicolas Sarkozy heeft het moment om indirect kritiek te geven goed uitgekozen. Berichten en videobeelden over een bloedige slag in de Syrische stad Aleppo bereiken de wereld, de Franse regering is met vakantie en kan dus niet vlug reageren op commentaar en het communiqué kadert in een offensief van de rechtse UMP op de linkse regering.

De voorzitter van de UMP, Jean-François Copé, klaagde begin augustus op de televisiezender Europe 1 de "oorverdovende stilte" van de regering aan in het Syrische dossier. Nicolas Sarkozy zelf had al persoonlijke kritiek gegeven in een interview met de krant Le Parisien. Toen zei hij : "Men heeft mij bekritiseerd omwille van Libië, maar ik heb ten minste gehandeld."

Laurent Fabius reageerde toen nog laconiek op de radio RTL: "De enige herinnering die ik heb van een actie van Nicolas Sarkozy, is dat hij Bashar al-Assad in 2008 had uitgenodigd om de Franse feestdag te vieren."

Laurent Fabius : 'Wil Sarkozy vermijden dat hij vergeten wordt ?' De felle kritieken van de UMP worden in Frankrijk geïnterpreteerd als een reactie van de partij op nederlaag die ze leed bij de presidentsverkiezingen in mei en de parlementsverkiezingen in juni. De UMP kiest op 18 en 25 november een nieuwe voorzitter. De Syrische crisis biedt voor sommige tenoren van de partij - waaronder Jean-François Copé - dus de uitgelezen kans om de spierballen nog eens te laten rollen.

Bij de uitlating van Nicolas Sarkozy zetten politieke commentatoren in Frankrijk vraagtekens. Laurent Fabius zei in een interview aan de krant Le Parisien dat hij zich vragen stelde bij het persbericht van Sarkozy. "Is het - maar dat zou echt belachelijk zijn - om niet vergeten te worden?" (LR)

Onze partners