Protesten tegen Burundese president houden aan

27/04/15 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

In Burundi zijn demonstranten opnieuw de straat opgetrokken om te protesteren tegen president Pierre Nkurunziza, die voor een derde (onwettelijke) ambtstermijn wil gaan.

Protesten tegen Burundese president houden aan

Rellen in Burundi © Reuters

In Burundi heeft de oproerpolitie opnieuw een betoging in de hoofdstad Bujumbura tegen de presidentskandidatuur van Pierre Nkurunziza uiteengejaagd. Afgelopen weekend kondigde president Nkurunziza aan dat hij voor de derde keer deelneemt aan de verkiezingen van 26 juni. Deze kandidatuur is omstreden want volgens het vredesakkoord van Arusha uit 2000 moet Nkurunziza na twee termijnen afstand doen van zijn macht.

De tegenstand tegen zijn recente beslissing is dan ook groot. Een dag na de aankondiging braken in verschillende wijken van hoofdstad Bujumbura rellen uit tussen de politie en kleine groepjes manifestanten. Twee personen kwamen daarbij om het leven.

Vluchtelingen

De internationale gemeenschap roept Nkurunziza al maanden op niet te gaan voor een nieuwe ambtstermijn, om de broze vrede niet in gevaar te brengen. Burundi, met zo'n tien miljoen inwoners, is decennialang opgeschrikt door geweld tussen de Hutu-meerderheid en de Tutsi-minderheid.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn de voorbije weken al meer dan 12.000 mensen over de grens naar Rwanda gevlucht uit angst voor rellen bij de verkiezingen. De organisatie vermoedt dat de vluchtelingenbeweging nu sterk zal toenemen.

'België moet alles uit kast halen'

11.11.11, die de situatie op de voet volgt, is bezorgd over de situatie in het Centraal-Afrikaanse land. 'Het is het moment voor België om alles uit de kast te halen om geweld te voorkomen. België moet aan alle partijen duidelijk maken dat zij die voor geweld kiezen op een sanctielijst kunnen komen of vervolgd kunnen worden', klinkt het.

Joseph Kabila

Joseph Kabila © Reuters

De organisatie vraagt dat België mensenrechtenverdedigers beschermt en de Burundese veiligheidsdiensten oproept om burgers zich vrij te laten uitdrukken en hun veiligheid te garanderen.'

De situatie in Burundi heeft ook gevolgen voor landen in de regio. Zowel in de Democratische Republiek Congo als in Rwanda zijn presidenten Kabila en Kagame aan hun laatste kandidatuur bezig en mogen ze zich volgens de grondwet niet meer kandidaat stellen bij de volgende verkiezingen (respectievelijk 2016 en 2017). Als Nkurunziza erin slaagt een derde mandaat te veroveren, kan dit beide heren aanmoedigen hetzelfde te proberen. (AVE)

Onze partners