Protestbetogingen tegen ‘milde straf’ voor Moebarak

De gevallen Egyptische president Hosni Moebarak is veroordeeld tot levenslange opsluiting voor zijn rol in de beschietingen op betogers tijdens het protest vorig jaar. Na de uitspraak brak protest los tegen wat betogers een ‘milde straf’ noemen.

De gevallen Egyptische president Hosni Moebarak weigerde bij zijn overbrenging van de rechtszaal naar de gevangenis om de helikopter te verlaten. Hij weende en moest door veiligheidsmensen overtuigd worden, zo is vernomen bij een verantwoordelijke van de veiligheidsdienst.

Levenslange gevangenisstraf

De 84-jarige Moebarak werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens zijn verantwoordelijkheid bij de beschietingen op betogers, tijdens de opstand tegen het regime van vorig jaar.

De gevallen leider zat in voorlopige hechtenis in een militair hospitaal vlakbij Kaïro, maar werd na het verdict overgebracht naar de gevangenis van Tora, een voorstad van de hoofdstad. Hij komt er in een vleugel terecht waar gevangenen medische zorgen krijgen.

Toen het verdict werd voorgelezen, zat Moebarak er nog onbewogen bij. Zijn ogen zaten verborgen achter een donkere bril. Hij werd de zaal binnengebracht op een draagberrie.

Protestbetogingen

Na de uitspraak van de rechtbank is het op verschillende plaatsen in Egypte tot protestbetogingen gekomen. De meeste manifestanten in Kaïro, Alexandrië en Suez vinden dat Moebarak de doodstraf had moeten krijgen.

Onder meer op het bekende Tahrirplein was er protest. De betogers zijn er ook niet over te spreken dat de rechter zes voormalige topambtenaren van de veiligheidsdienst vrijsprak.

Moebarak en zijn minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, werden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol in de beschietingen op betogers tijdens de opstand van vorig jaar, waarbij ruim 800 manifestanten het leven lieten.

Doodstraf geëist

Het openbaar ministerie, dat de doodstraf had geëist, wil volgens de Arabische nieuwszender Al Arabiya in beroep gaan tegen de beslissing. Een cassatierechtbank zal moeten uitmaken of het proces voor een andere rechtbank moet worden overgedaan, luidde het.

Zes topmannen van de veiligheidsdienst werden vrijgesproken. Moebaraks zonen Alaa en Gamal, die terechtstonden voor corruptie, kregen te horen dat de feiten verjaard zijn.

In Egypte werd met spanning uitgekeken naar het verdict in het proces tegen Moebarak. Voor het gerecht in de hoofdstad Kaïro liepen honderden politieagenten.

Aftreden

De ordetroepen willen verhinderen dat er geweld uitbreekt tussen voor- en tegenstanders van Moebarak. De voorlezing van het verdict werd live uitgezonden in Egypte.

Moebarak werd in februari 2011 na dagenlange massale protesten tot aftreden gedwongen. De hoogste militaire raad nam toen de macht over. Bij de opstand lieten zowat 850 betogers het leven.

Genade

Een voormalige Israëlische minister van Defensie,

Binyamin Ben Eliezer, betreurt de veroordeling van de gevallen Egyptische president Hosni Moebarak tot levenslange opsluiting. “Ik had een beetje meer vergevingsgezindheid en genade gewild voor iemand die zijn hele leven heeft gewijd aan het Egyptische volk”, verklaarde hij.

Ben Eliezer wordt beschouwd als de Israëli die het dichtst bij Moebarak stond. Hij was minister van Defensie in 2001-2002 en minister van Handel en Industrie in 2009-2011. Eliezer bezocht Moebarak verschillende keren. “Moebarak is een echte Egyptische patriot en al wie hem van dichtbij heeft meegemaakt, weet dat het Midden-Oosten na hem niet meer hetzelfde is, en dat we niet op weg zijn naar iets beter”, verklaarde Ben Eliezer.

President Moebarak werd in Israël gezien als een garantie voor het vredesakkoord van 1979 tussen de Joodse staat en Egypte.(Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content