Protest tijdens Ethiopisch festival eindigt in drama met tientallen doden

© Reuters

In Ethiopië is een traditioneel festival zondag in een drama geëindigd. Er brak paniek uit in de menigte toen de ordediensten een protestmanifestatie de kop wilden indrukken. De regering spreekt van verscheidene doden, activisten van tientallen tot honderden slachtoffers.

Duizenden mensen waren bijeengekomen aan een meer in Bishoftu, circa 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. Ze namen er deel aan een traditionele ceremonie ter gelegenheid van het einde van het regenseizoen. Volgens getuigen zette de politie traangas in en loste ze waarschuwingsschoten om antiregeringsmanifestanten uit elkaar te drijven. Het optreden van de politie veroorzaakte paniek in de menigte.

Doden

Protest tijdens Ethiopisch festival eindigt in drama met tientallen doden
© Reuters

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP zag minstens vijftig mensen vallen en vertrappeld worden. Hij zag minstens vijftien tot twintig lichamen bewegingloos op de grond liggen.

Er zijn nog veel tegenstrijdige verklaringen. Volgens sommige berichten greep de politie in nadat betogers stenen en flessen gooiden, andere ooggetuigen zeggen dan weer dat de betoging volledig vreedzaam verliep.

De regering laat in een mededeling weten dat er ‘levens verloren gegaan zijn’ en dat ‘de verantwoordelijken berecht zullen worden’. De Britse omroep BBC citeert een activist die het over ‘300 doden’ heeft.

Protest

De manifestanten maken deel uit van de Oromo, de grootste etnische groep in Ethiopië, die op ramkoers ligt met het bewind in Addis Abeba.

Protest tijdens Ethiopisch festival eindigt in drama met tientallen doden
© Reuters

‘Deze regering is een dictatuur. Er is geen gelijkheid, geen vrijheid van meningsuiting. Enkel het TPLF is van tel’, verwees betoger Mohamed Jafar naar het Tigrayan People’s Liberation Front, de partij die de communistische dictatuur van Mengistu in 1991 omverwierp, maar er vandaag van beschuldigd wordt alle sleutelposten van de macht te monopoliseren.

In Ethiopië is sinds november vorig jaar een ongeziene protestgolf tegen het bewind aan de gang. Het protest tegen het TPLF, dat zijn machtsbasis in het noorden heeft, startte in het centraal gelegen Oromia, maar is sindsdien ook uitgeslagen naar het noordelijke Amhara. Samen zijn deze twee etnische groepen goed voor 60 procent van de bevolking. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content