Protest tegen politiegeweld breidt uit in VS

10/07/16 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten zijn manifestanten zaterdagavond opnieuw de straat opgetrokken om het geweld door politieagenten aan te kaarten. De meeste manifestaties verliepen vreedzaam, maar op sommige plaatsen was er sprake van schermutselingen. Daarbij zijn verschillende mensen opgepakt.

Protest tegen politiegeweld breidt uit in VS

Betogers in Baton Rouge, Louisiana © Belga Image

Het protest in de VS breidt uit na de dood van twee zwarte burgers bij een politie-interventie in Baton Rouge in de staat Louisiana en in Minneapolis, Minnesota.

In Saint Paul in Minnesota kwam het zaterdag tot rellen. In de marge van een burgerrechtenoptocht werden ook arrestaties verricht. Volgens de autoriteiten raakten minstens vijf agenten gewond toen ze werden bekogeld met stenen, flessen en voetzoekers. De manifestanten blokkeerden er ook een snelweg.

Black Panthers

Ook in Baton Rouge was er opnieuw protest. De sfeer was er volgens verschillende Amerikaanse media zeer gespannen. De oproerpolitie was er opgetrommeld om de situatie onder controle te houden. Ze werden geconfronteerd door gewapende leden van de 'New Black Panther Party for Self Defense'. Er werden arrestaties verricht.

In San Antonio in de staat Texas werden dan weer verschillende schoten afgevuurd op het politiehoofdkwartier. De plaatselijke zender KSAT meldde dat volgens agenten het gebouw getroffen werd en er minstens een kogelhuls aangetroffen werd. Een verdachte zou ingerekend zijn.

In New York trokken dan weer de derde avond op rij honderden mensen vreedzaam de straat om het politiegeweld tegen zwarten aan te kaarten. Verder waren er ook manifestaties in onder andere Washington D.C., Chicago in de staat Illinois, Atlanta in Georgia, San Francisco en Fresno in Californië en Miami en Fort Lauderdale in Florida.

Dallas

In Dallas, waar twee dagen geleden vijf politieagenten werden doodgeschoten door een sluipschutter, was er een anonieme bedreiging tegen het hoofdkwartier van de politie. SWAT-teams van de politie omcirkelden het gebouw en doorzochten de gebouwen, en op de daken van gebouwen in de buurt van het kantoor hadden scherpschutters plaatsgenomen.

Volgens nieuwszender CBS, die informatie ontving van een anonieme bron, zouden de bedreigingen afkomstig zijn van een gewapende groep in Houston. Andere media maakten melding van een gemaskerde man die werd gezien in de buurt van de parkeergarage van het politiehoofdkwartier. De politie heeft de garage doorzocht, en er werd een tweede zoektocht gehouden met politiehonden, maar er werden geen verdachte elementen aangetroffen. Rond 03 uur Belgische tijd was de operatie afgelopen. (Belga/CNN/BBC/KVDA)

Onze partners