Protest tegen machtsuitbreiding president Mursi houdt aan

25/11/12 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

In Egypte houdt het protest tegen het beleid van huidig president Mohammed Mursi aan.

Protest tegen machtsuitbreiding president Mursi houdt aan

© Reuters

In de buurt van het centrale Tahrirplein in Kairo, in Egypte, blijft de sfeer gespannen. Betogers, die protesteren tegen het beleid van huidig president Mohammed Mursi, en veiligheidstroepen blijven er botsen. Dat blijkt uit berichten van het staatspersagentschap Mena.

Op het Tahrirplein verzamelden honderden mensen, die slogans roepen tegen het bestuur van Mursi en tegen de Moslimbroeders, waartoe Mursi behoort. De confrontaties vinden vooral plaats in de buurt van de Amerikaanse Universiteit in Kairo. Betogers gooiden met stenen naar de politieagenten, die antwoordden met traangas.

Eerder kondigde Mursi een aanzienlijke uitbreiding van zijn macht aan. De Egyptische president ontsloeg donderdag de procureur-generaal, een benoeming uit het tijdperk-Moebarak, nadat hij grondwettelijke amendementen ondertekende die hem daartoe de macht geven. Volgens een verklaring voorgelezen op de Egyptische televisie kan de president voortaan "elke beslissing of maatregel nemen om de revolutie te beschermen".

Dat houdt ook in "dat de wetten en besluiten die door de president zijn uitgevaardigd, definitief zijn en dat beroep niet mogelijk is". Daarop riep de oppositie op tot nationale protestmanifestaties. Zijn tegenstanders demonstreren al enkele dagen op het Tahrirplein. Ondertussen heeft de overkoepelende organisatie van rechters in het land zich aan bij het protest. Een andere kleinere vereniging van magistraten, gelinkt met het Moslimbroederschap, betuigde haar steun voor de beslissing van Mursi, omdat ze "de veiligheid en de integriteit van het land ondersteunt". Afgelopen nacht kondigde een van de adviseurs van Mursi, Faruq Yueida, zijn ontslag aan uit protest tegen de machtsuitbreiding. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners