Protest tegen kapitalisme leidt tot geweld in Rome

16/10/11 om 07:47 - Bijgewerkt om 07:47

Bij incidenten in Rome met linkse extremisten zijn zaterdag minstens 70 mensen gewond geraakt.

Protest tegen kapitalisme leidt tot geweld in Rome

© Epa

In meerdere Europese steden zijn zaterdag mensen de straat op gegaan om hun woede over de macht van de banken en de uitwassen van het kapitalisme te uiten.

In Rome liepen de acties uit de hand. Actievoerders staken een bijgebouw van het ministerie van Defensie in brand, nadat zij eerder al ruiten van banken hadden ingegooid. Een groep vermomden drong ook binnen in een voor het publiek gesloten archeologische site in de buurt van het Colosseum.

De protestactie, waaraan meer dan 100.000 mensen - volgens de organisatoren tot 200.000 - meededen, begon vreedzaam tot het moment dat in het zwart geklede personen met bivakmutsen zich tussen de betogers begaven. Andere actievoerders probeerden de militanten tevergeefs tegen te houden en één van hen raakte daarbij gewond. De oproerpolitie voerde charges uit tegen de betogers en gebruikte waterkanonnen.

Julian Assange
Ook in het centrum van Madrid en tientallen andere plaatsen in Spanje zijn zaterdag duizenden mensen aan het betogen geweest, een maand voor de parlementsverkiezingen. Volgens de politie waren er in Barcelona alleen al 60.000 demonstranten.

In Brussel gingen zaterdag duizenden mensen de straat op. Ook in Duitsland betoogden er duizenden mensen, onder meer in Frankfurt, Berlijn en Keulen.

In de City, het financiële hart van Londen, kwamen zowat 800 "verontwaardigden" op straat, onder wie de oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, Julian Assange.

In Nederland waren ruim 2.000 mensen op de been in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners