Protest tegen homohuwelijk in Parijs: ‘Dit heeft veel te maken met de tanende populariteit van Hollande’

© Reuters

Meer dan 350.000 mensen trokken zondag de straten van Parijs op om hun afkeer voor het homohuwelijk duidelijk te maken aan de regering Hollande. Drie vragen over deze heikele kwestie.

Premier Di Rupo verkondigde luid en duidelijk op Twitter dat hij blij is in een land te leven waar holebi’s al meer dan tien jaar zonder zorgen in het huwelijksbootje kunnen stappen. De Fransen slikken de koek van het homohuwelijk iets moeilijker. Volgens Dirk Vandenberghe, Knack-redacteur en vroeger correspondent voor het NRC Handelsblad en nrc.next in Parijs zijn de Fransen dan ook conservatiever dan we denken.
Honderdduizenden mensen trokken de Parijse straten op om tegen het homohuwelijk te protesteren. Is Frankrijk dan toch niet het land van vooruitstrevendheid en vooruitgang, zoals het wel eens lijkt?
Dirk Vandenberghe: Frankrijk is een veel conservatiever land dan wij vaak denken, zeker op het platteland, waar de katholieke kerk nog steviger staat dan in België. En het is niet omdat er nu een socialistische president is verkozen dat Frankrijk een progressief land is. In Frankrijk kan links zelden de verkiezingen winnen, maar rechts kan ze wel verliezen, en dat is wat afgelopen jaar is gebeurd, door de afkeer voor het beleid van Nicolas Sarkozy. Ons beeld over het vooruitstrevende Frankrijk wordt vaak wat vertekend door de Parijse media. Maar de afkeer voor de stedelijke progressiviteit is in het landelijke Frankrijk diep geworteld. Veel organisaties hebben de manifestatie van gisteren wekenlang voorbereid. Het overgrote deel van de manifestanten kwam dan ook van buiten Parijs.

In augustus vond 65 procent van de Fransen een huwelijk tussen man en man of vrouw en vrouw een goed idee. Nu nog maar 52 procent. Waarom keren zoveel Fransen hun kar? Dirk Vandenberghe: Dat heeft deels te maken met de snel dalende populariteit van François Hollande zelf. Die is er vooral gekomen om economische redenen, maar straalt nu ook negatief af op zijn andere voorstellen.

Bovendien zijn de tegenstanders van het homohuwelijk er goed in geslaagd om de discussie over homohuwelijk te mengen met die over adoptie door homokoppels, en daar is minder draagvlak voor dan voor het homohuwelijk op zich.

Overigens hebben Franse homokoppels wel al sinds 2006 de mogelijkheid om een samenlevingscontract te sluiten, het zogenaamde PACS, en dat wordt helemaal niet meer gecontesteerd.

Gaat president Hollande zijn wetsvoorstel moeten herbekijken om het door de stemming te krijgen? Dirk Vandenberghe: Misschien komt er een minieme aanpassing, maar normaliter moet het wetsvoorstel een meerderheid kunnen halen in het parlement, omdat de linkse partijen ook daar de meerderheid hebben. De PS ziet in de manifestatie ook een afleidingsmanoeuvre van de rechtse UMP, waar felle verdeeldheid heerst door een machtsstrijd om het partijleiderschap, tussen de gematigde François Fillon en de rechtsere Jean-François Copé.

Bovendien wijst de PS er terecht op dat dergelijke ethische voorstellen altijd voor enige controverse zorgen, en dat het dus logisch is dat er publiek debat over ontstaat. Het voorstel wordt de komende weken nog twee keer besproken in commissievergaderingen alvorens het wordt behandeld in de plenaire zitting, en voor 27 januari hebben de voorstanders een eigen manifestatie aangekondigd. Als daar ook honderdduizenden op afkomen, is het evenwicht weer hersteld. Vooralsnog kan links het protest van gisteren afdoen als dat van een kleine, maar combattieve en hard roepende minderheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content