Protest in Hongkong wordt ‘paraplu-revolutie’

De paraplu als symbool van verzet in Hongkong © AFP

Terwijl in China de nationale feestdag wordt gevierd, gaan de protesten in Hongkong door. Ondertussen is de paraplu die de meeste betogers bij zich dragen, uitgegroeid tot een symbool van verzet.

De protesten in Hongkong begonnen vorige week. De betogers voeren actie tegen de Chinese inmenging in aanloop naar de verkiezingen van 2017. De kandidaten voor die verkiezingen zullen gescreend worden door Peking. Daardoor komt de autonomie van de regio in het gedrang, vrezen de betogers.

Beleefd protest

Omdat vandaag de Chinese nationale feestdag wordt gevierd, wordt een massa volk op straat verwacht. De betogers van de zogenoemde ‘Occupy Central’-beweging bezetten al enkele dagen een aantal pleinen en gebouwen in het zakendistrict van de stad. Een oproep van de autoriteiten om de bezetting te staken, legden de betogers naast zich neer.

Het protest verloop volgens de BBC op een vreedzame en beleefde manier. De mensen op de straat hebben paraplu’s bij. Op Twitter en Instagram worden de hashtags #UmbrellaRevolution en #UmbrellaMovement gedeeld, en nog volgens de BBC is de paraplu uitgegroeid tot een symbool van de protestbeweging. Op het internet zijn heel wat foto’s te zien van protestanten die hun regenscherm ophouden in een poging om zich te beschermen tegen het traangas van de politie.

Ultimatum

Bij wijze van ultimatum eisten studentengroeperingen het ontslag tegen donderdag van de Hongkongse regeringsleider Leung Chun-ying en de intrekking van de kieshervorming. De studenten dreigen ermee hun protest nog uit te breiden, tot een arbeidersstaking op te roepen of regeringsgebouwen te bezetten.

China wijkt niet

China wil ondertussen van geen wijken weten. President Xi Jinping heeft laten weten dat hij de controle over het gebied zal behouden. De meeste Chinezen zijn echter niet op de hoogte van de situatie in Hongkong. In de Chinese media wordt met geen woord gerept over de protesten. Op sociale media worden berichten over de opstand gecensureerd.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in meerdere Chinese steden minstens twintig activisten gearresteerd vanwege hun sympathiebetuigingen aan de wens van de zeven miljoen mensen van Hongkong om vrije verkiezingen te hebben. Nog eens zestig andere activisten zijn verhoord of gewaarschuwd.

Hackers vallen betogers aan

Vermoedelijk Chinese hackers hebben met een zeldzaam Trojaans paard voor mobiele telefonie de betogers voor meer democratie in Hongkong aangevallen. De spionagesoftware valt niet alleen mobiele telefoons aan die op het besturingssysteem Android draaien, maar ook op iOS van Apple, zo bericht het Amerikaans computerbeveiligingsbedrijf Lacoon Mobile Services. De insluipers kunnen met het Trojaans paard “bijna alle informatie” lezen zoals e-mail, sms’en, adresboeken, telefoondata, gebruikersnamen en paswoorden.

Het Trojaanse paard kreeg de naam Xsser mRAT. Het valt specifiek iOS-toestellen, zoals iPhones, aan, en is gerelateerd aan andere Android-spionagesoftware die reeds op grote schaal in de vroegere Britse kroonkolonie is verspreid. De hackers hebben naar gebruikers van de app Whatsapp een link verspreid naar een app die zogezegd moet helpen het protest te coördineren. Whatsapp laat de uitwisseling van allerhande bestanden toe. Zogenaamde crossplatforms die zowel iOS- als Android-apparatuur viseren, zijn zeldzaam. Dit duidt erop dat er een “grote organisatie of een natie achter zit”, aldus Lacoon. Het feit dat de aanval tegen demonstranten is gebruikt en naar Chinees sprekende hackers teruggaat, suggereert dat het een eerste iOS Trojaans paard is dat gelinkt is aan cyberactiviteit van de Chinese regering. (BelgaJH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content