Propagandamateriaal van IS bij chauffeurs van Europees Parlement

16/04/16 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:41

Bij twee chauffeurs van het Europees Parlement is propagandamateriaal van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gevonden.

Propagandamateriaal van IS bij chauffeurs van Europees Parlement

Europees parlement, Brussel © BELGA

Eén geval deed zich in Straatsburg voor, het andere in Brussel, meldt het Duitse magazine Der Spiegel zaterdag.

De twee betrokken personen werden ontslagen, de politie voert een onderzoek. Wanneer het propagandamateriaal - in het bijzonder cd's - precies werd gevonden, is niet duidelijk.

Het Europees Parlement wenst voorlopig niet te reageren.

De vervoersdienst van de Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg vormt al langer onderwerp van discussie, zeker nadat bleek dat een van de daders van de aanslagen in Brussel een korte tijd voor het Europees Parlement gewerkt had.

Deze week werd in het Europees Parlement nog gestemd over voorstel om een eigen vervoersdienst in Brussel en Straatsburg in te richten. Na de zomer wordt definitief beslist of er al dan niet een limodienst komt voor de leden van het Europees Parlement.

Op dit moment staan externe bedrijven in voor het vervoer van parlementsleden, goed voor 65 chauffeurs in Brussel en 85 in Straatsburg.

Door een eigen vervoersdienst op te starten hoopt Europa deze chauffeurs beter te screenen en op te leiden.

Een eigen vervoersdienst zou Europa evenwel 3 miljoen euro extra kosten, bovenop de 7 miljoen die het parlement al jaarlijks uitgeeft aan vervoer. .(Belga/BO)

Onze partners