Prominent VVD'er weg wegens regeringsvorming

20/09/10 om 17:23 - Bijgewerkt om 17:23

Joris Voorhoeve neemt ontslag uit de partij uit protest tegen de samenwerking met de PVV.

Joris Voorhoeve heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. De voormalige partijleider van de Nederlandse liberalen doet dat uit protest tegen samenwerking van zijn partij met de PVV in het kader van de regeringsvorming.

Voorhoeve, die ook ex-minister van Defensie is en lid van de Nederlandse Raad van State, zei aan de Nederlandse Volkskrant dat hij niet langer medeverantwoordelijkheid wil dragen voor de regeringsvorming omdat hij tegen samenwerking met de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders is.

Voorhoeve is trouwens ook lid van D66 uit onvrede met de internationale standpunten van de VVD, zoals de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Zijn lidmaatschap van de VVD heeft hij al vorige week opgezegd.

Niet democratisch

Een maand geleden had Voorhoeve zich al uiterst kritisch uitgelaten over de poging van de VVD en het CDA om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van de PVV. Hij vond het merkwaardig dat twee democratische partijen zich afhankelijk maken van een organisatie die zelf 'niet democratisch' is.

In een reactie zei VVD-fractieleider Mark Rutte maandag dat hij het vertrek van Voorhoeve betreurt.

Lees meer over:

Onze partners