Project Oost-Jeruzalem: 22 Palestijnse huizen moeten weg

22/06/10 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

Het stadsbestuur van Jeruzalem heeft een controversieel project in het geannexeerde oostelijke deel van de stad voorlopig goedgekeurd, waarvoor 22 Palestijnse woningen tegen de vlakte moeten. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft al kritiek geuit op goedkeuring en ook de Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid uitgedrukt.

Project Oost-Jeruzalem: 22 Palestijnse huizen moeten weg

© EPA

Het stadontwikkelingsproject Gan Hamelach ('Tuin van de Koning' - Salomon) omvat de bouw van onder meer winkels, restaurants, kunstgalerijen en een gemeenschapscentrum.

Wegens de verhoogde spanningen met de VS omtrent de Israëlische nederzettingspolitiek had premier Benjamin Netanyahu in maart gevraagd het project te bevriezen.

"Bad timing"

"De beslissing van het stadsbestuur van Jeruzalem getuigt niet echt van gezond verstand", zei Barak. "Ook het gekozen moment om dit aan te kondigen is niet bepaald goed gekozen".

Volgens het persbericht zal de minister zich wenden tot premier Netanyahu.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft aan de Amerikaanse overheid gevraagd om tussen te komen. Abbas hoopt dat het project geannuleerd wordt, laat de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat weten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al zijn bezorgdheid uitgedrukt over het project. Het plan ondermijnt het vertrouwen en verhoogt het risico op geweld, zei woordvoerder PJ Crowley.

Oost-Jeruzalem

Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël Oost-Jeruzalem op Jordanië en annexeerde het.

De Joodse staat heeft Jeruzalem uitgeroepen tot zijn "eeuwige en ondeelbare" hoofdstad, maar de Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Onze partners