Professor vergelijkt boerka met vuilniszak

10/08/10 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

De Britse professor Richard Dawkins haalt zich de woede van moslimgroepen op de hals.

De atheïstische bioloog en professor Richard Dawkins heeft de discussie over de boerka in Groot-Brittannië weer nieuw leven ingeblazen door het islamitisch kledingstuk met een vuilniszak te vergelijken. Dawkins maakte de vergelijking met een 'full bin-liner thing' in een interview met de Radio Times naar aanleiding van zijn documentaire over het gevaar van religieuze scholen, aldus The Telegraph.

Met zijn opmerkingen over het islamitische kledingstuk heeft Dawkins zich de woede op de hals gehaald van moslimgroepen, die hem onwetendheid en islamofobie verwijten.

Maar Dawkins blijkt bij zijn uitlatingen. In The Daily Mail zegt hij een viscerale afkeer te hebben van de boerka omdat het voor hem een symbool is van de onderdrukking van vrouwen.

Dawkins vindt echter niet dat de Britse regering het voorbeeld moet volgen van de Franse regering, die de boerka (die het hele lichaam omhult) en de nikab (een gezichtsbedekkende sluier) in het openbaar wil verbieden. Volgens de professor druist dat in tegen de individuele vrijheid en de vrijheid van keuze.

De Britse minister van immigratie Damian Green heeft al aangekondigd niet van plan te zijn de boerka te verbieden. Volgens The Daily Mail wil 67 procent van de Britten echter dat het kledingstuk wordt verboden.

Lees meer over:

Onze partners