Procureur weigert stap opzij in onderzoek Strauss-Kahn

07/07/11 om 06:49 - Bijgewerkt om 06:49

De procureur van Manhattan, Cyrus Vance, weigert om zich terug te trekken uit het onderzoek naar seksuele misdrijven die zouden zijn begaan door voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Het onderzoek naar verkrachting van een kamermeisje wordt niet stopgezet.

Procureur weigert stap opzij in onderzoek Strauss-Kahn

© EPA

Kenneth Thompson, de advocaat van het vermeende slachtoffer van Dominique Strauss-Kahn, vroeg woensdagavond om de aanstelling van een nieuwe procureur omdat Cyrus Vance volgens hem blijk geeft van partijdigheid. "De inwoners van de staat New York hebben recht op een openbaar ministerie dat onpartijdig is in zo'n belangrijk dossier. Het bureau van procureur Vance heeft aangetoond dat het daartoe niet in staat is."

Belangenconflict

Volgens Thompson is er mogelijk sprake van een belangenconflict omdat een lid van het bureau van de procureur getrouwd is met een van de advocaten van DSK. Elke suggestie dat het bureau van de procureur zich moet terugtrekken uit deze zaak, is zonder grond, aldus de reactie van een woordvoerder van procureur Vance.

Het parket van Manhattan liet gisteren weten dat het onderzoek naar seksuele misdrijven die zouden zijn begaan door de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet wordt stopgezet.

Geloofwaardigheid

Eerder deze week hebben topspeurders betrokken bij het onderzoek laten weten dat het zo goed als onmogelijk is om Dominique Strauss-Kahn te vervolgen wegens verkrachting van een kamermeisje.

Grootste struikelsteen is de geloofwaardigheid van het vermeende slachtoffer. De vrouw zou tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. De speurders onderschepten ook een telefoongesprek waaruit zou moeten blijken dat het kamermeisje niet het slachtoffer was van de feiten waarvoor ze een aanklacht indiende. (AFP/EE)

Onze partners