Proces tegen Oekraïense ex-premier Timosjenko opgeschort

28/04/12 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

In Oekraïne is het proces tegen de voormalige premier Joelia Timosjenko om gezondheidsredenen opgeschort. Volgens Timosjenko is het proces een politieke afrekening.

Proces tegen Oekraïense ex-premier Timosjenko opgeschort

© Reuters

Het tweede proces tegen de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko is door rechter Kostiantin Sadovski opgeschort tot 21 mei. Volgens de rechter is het "onmogelijk" om de oppositiepolitica te berechten in haar afwezigheid.

Timosjenko weigert het proces bij te wonen wegens gezondheidsredenen. Sinds 20 april is zij in hongerstaking. Op die manier wil zij haar ongenoegen uiten over de weinig frisse praktijken in haar land en het regime aanklagen waaronder zij in de gevangenis moet leven. De autoriteiten verdenken haar van het veinzen van ziektes en beschouwen ook haar hongerstaking als een politiek manoeuvre.

Timosjenko, boegbeeld van wijlen de Oranjerevolutie, werd vorig jaar reeds tot zeven jaar cel veroordeeld. In het nieuwe proces moet de "gasprinses" zich verantwoorden wegens belastingontduiking en fraude. De beschuldigingen gaan terug tot de jaren 90, toen Timosjenko als ceo van een energiebedrijf opklom tot miljardair. Indien schuldig bevonden, riskeert zij een celstraf tot twaalf jaar.

Politieke afrekening
De in een gevangenis in Charkiv, waar ook het proces plaatsvindt, opgesloten politica claimt dat het proces een politieke afrekening is van het kamp van huidig president Viktor Janoekovitsj. De Westerse landen steunen de pro-Westerse politica, die Oekraïne tot de EU en de Navo wou doen toetreden, in die zienswijze.

Eerder vond in Dnipropetrovsk, de geboortestad van Timosjenko, een reeks bomaanslagen plaats waarbij zeker 27 gewonden vielen. Tot dusver is nog onduidelijk of deze aanslagen politiek gemotiveerd waren. De viceminister van Binnenlandse Zaken, Vassili Farinnik, zegt echter "zuiver misdadige motieven" achter de bommenreeks te zien. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners