Proces tegen hoofdrolspelers News of the World-affaire begonnen

28/10/13 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Voor het Brits gerecht is het proces begonnen tegen de hoofdrolspelers in het afluisterschandaal van de Murdoch-krant News of the World.

Proces tegen hoofdrolspelers News of the World-affaire begonnen

Rebekah Brooks © Reuters

Het schandaal draait om het afluisteren van de voicemails van prominenten en slachtoffers van misdrijven, maar ook om het omkopen van politieagenten.

De ex-woordvoerder van de Britse premier David Cameron, Andy Coulson, moet zich verantwoorden, maar ook Camerons vertrouwelinge en hoofd van de Britse divisie van Murdochs News Corporation, Rebekah Brooks. Daarnaast staan ook zes ex-journalisten terecht, en mensen uit de omgeving van Coulson en Brooks.

Coulson en Brooks, beiden 45, waren vroeger hoofdredacteurs van Murdochs zondagsblad News of the World, waarvan de publicatie twee jaar geleden stopgezet werd. Ze worden ervan verdacht tussen 2000 en 2006 de telefoons van goed 600 personen afgeluisterd te hebben. Het was echter het afluisteren van Milly Dowlers voicemail dat de grootste verontwaardiging veroorzaakte in Groot-Brittannië. Bovendien zouden ze allebei gevraagd hebben bewijzen te vernietigen.

Van lange duur

Zowel Coulson als Brooks ontkennen hun betrokkenheid, net als de zes ex-journalisten.

Het 'proces van de eeuw' begon met de benoeming van de juryleden. De werkelijke bewijsvoering zal pas over enkele dagen starten. Op het vonnis is het sowieso nog vier à zes maanden wachten. Er komen zo'n 100 getuigen aan het woord.

Over The Sun, met per dag 2,5 miljoen verkochte exemplaren Murdochs grootste krant in Groot-Brittannië, volgt in de loop van 2014 een groot proces. (Belga/TE)

Onze partners