Proces Mladic al na tweede dag stilgelegd voor onbepaalde tijd

17/05/12 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

Het proces voor het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag tegen de voormalige Bosnisch-Servische militaire leider Ratko Mladic is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Proces Mladic al na tweede dag stilgelegd voor onbepaalde tijd

© Reuters

De rechters besloten om het verhoor van de eerste getuige van het Openbaar Ministerie "op te schorten". Dat verhoor stond oorspronkelijk geagendeerd op 29 mei.

Voorzitter Alphons Orie verklaarde op de tweede procesdag dat de kamer beslist heeft de start van de voorstelling van de bewijsmiddelen ten behoeve van de verdediging op te schorten. Hij verzekerde dat de rechtbank zo snel mogelijk een datum zal bekendmaken, waarop de zitting zal hernemen.

Onregelmatigheden
Orie gewaagde van "onregelmatigheden" in de overdracht aan de verdediging van documenten die in het bezit waren van de procureur, en die de verdediging moesten toelaten zich voor het proces voor te bereiden.

De verdediging van Mladic voerde aan dat ze niet klaar was voor een proces en vroeg maandag aan de rechters om de start van de rechtszaak met zes maanden uit te stellen. Het Openbaar Ministerie verklaarde woensdag niet gekant te zijn tegen een uitstel van de presentatie van de bewijsmiddelen.

Onschuldig
Mladic werd 26 mei 2011 opgepakt in Servië, nadat hij maar liefst zestien jaar uit de handen van de internationale justitie wist te blijven. Hij wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië. In dat conflict tussen 1992 en 1995 vielen 100.000 doden en sloegen 2,2 miljoen mensen op de vlucht.

De voormalige generaal pleit onschuldig maar riskeert een levenslange gevangenisstraf. (Belga/TE)

Onze partners