Proces Breivik: ‘Doodstraf of vrijspraak is enig aanvaardbaar proceseinde’

© Reuters

Anders Behring Breivik zou het ‘zielig’ vinden om een gevangenisstraf te krijgen. Tijdens zijn derde procesdag liet hij optekenen dat de doodstraf of de vrijspraak de enige twee ‘juiste aflopen’ van het proces kunnen zijn.

Anders Behring Breivik, de 33-jarige Noor die in Oslo terechtstaat voor de moord op 77 mensen op 22 juli 2011 in Noorwegen, verklaarde tijdens de derde dag van zijn proces dat de doodstraf of de vrijspraak de enige twee “juiste aflopen” van zijn proces zijn.

‘Gevangenisstraf is zielig’

“Een gevangenisstraf van 21 jaar is zielig. Ik wens de doodstraf niet, maar ik zou het verdict gerespecteerd hebben”, zei hij. Op een vraag van het openbaar ministerie antwoordde de beschuldigde dat twee andere “cellen”, waarvan hij het bestaan bevestigde, elk moment in Noorwegen zouden kunnen toeslaan. Hoeveel andere cellen er in Europa zijn, weet Breivik niet. In een eerder verhoor schatte hij een tachtigtal.

De Noorse procureur Svein Holden verklaarde tijdens een persmoment na het einde van de derde procesdag, niet te geloven in het bestaan van andere cellen die Noorwegen zouden kunnen treffen. Eerder lichtte Breivik een tipje van de sluier over de Orde van Tempeliers, het mysterieuze netwerk van nationalistische militanten die “heroïsche daden” zullen uitvoeren, en uit naam waarvan de beschuldigde vorige zomer handelde.

Manifest

Over die organisatie, waarvan de Noorse politie het bestaan niet kon bewijzen, vertelde de extreemrechtse beschuldigde dat er in 2002 in Londen samen met drie andere nationalisten een stichtingsontmoeting plaatsvond. De vereniging, die samengesteld is uit “individuele en autonome cellen”, wil “alle nationalistische militanten uit Europa verenigen”. De namen van de andere leden wilde Breivik niet geven. “Ik wil geen informatie geven die tot bijkomende arrestaties zou kunnen leiden.”

De beschuldigde verklaarde ook nog dat hij van het genootschap de opdracht kreeg “een compendium” op te stellen om de nationalistische ideologie uiteen te zetten en andere militanten tot actie aan te zetten. Dat werd het 1.500 pagina’s tellende manifest dat hij net voor het plegen van de aanslag en de schietpartij op 22 juli 2011 verspreidde. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content