Proces Breivik: 'Aanslagen waren noodzakelijk'

17/04/12 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:36

Op de tweede procesdag zegt Breivik dat de aanslagen die hij pleegde 'noodzakelijk' waren.

Proces Breivik: 'Aanslagen waren noodzakelijk'

© Reuters

De aanslagen op 22 juli waren "afschuwelijk, maar noodzakelijk", verklaarde Anders Behring Breivik (33) aan de rechtbank in Oslo. De beschuldigde had het over "een zogenaamde zelfmoordaanslag. Ik had niet verwacht die dag te overleven".

Na een pauze begonnen de openbaar aanklagers Breivik te ondervragen over zijn verleden, zijn opvoeding en de bedrijven die hij opstartte. De beschuldigde verklaarde dat hij zijn middelbare school niet afmaakte, omdat hij een eigen firma begon. Dat was eveneens de reden waarom hij het verzoek indiende om ontslagen te worden van zijn militaire dienst. Van die beslissing had hij later spijt, zo zei hij aan de aanklager.

'twee andere autonome cellen'

Breivik heeft het op de tweede procesdag ook weer gehad over het bestaan van "twee andere" autonome "cellen" die telkens uit een persoon bestaan. Breivik verwijst naar zichzelf met de benoeming "commandeur" en heeft het over "een persoon die autoriteit heeft en vlotte banden met twee andere cellen heeft".

De beschuldigde verklaarde voor de rechtbank ook dat de ultranationalisten in Europa zouden moeten leren van al-Qaeda, dat hij beschreef als "wereldwijd de meest succesvolle militantenorganisatie". "We handelen niet met kwaadaardige intenties, maar om onze naties, onze etnische groepen en onze cultuur te redden. Europa verkeerde niet in staat van oorlog, nog niet. Wij werken aan de oorspronkelijke rechten van het volk en vechten tegen de islamisering", stelde Breivik.

Geestelijke gezondheidstoestand

Breivik pleit onschuldig. Het grootste vraagstuk van het proces, dat zowat tien weken zal duren, betreft dan ook de geestelijke gezondheid van de beschuldigde. Als de man ontoerekeningsvatbaar wordt geacht, riskeert hij een levenslange internering. Als hij toerekeningsvatbaar wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot 21 jaar cel. Die gevangenisstraf kan worden verlengd tot hij niet meer als gevaarlijk wordt beschouwd. (Belga/INM)

Onze partners