Proces Boston Marathon begint met bekentenis: ‘Hij was het’

Rudi Rotthier

Van bij het prille begin van het proces rond de aanslag tegen de marathon van Boston nam de verdediging de twijfel weg: de 21-beschuldigde pleit schuldig. Maar via verzachtende omstandigheden wil men de doodstraf vermijden. Hij handelde, argumenteert de verdediging, onder de kwalijke invloed van zijn broer.

In de buurt van de finishlijn van de Boston Marathon gingen op 15 april 2013 twee bommen af. Die bommen waren op afstand bediende hogedrukkookpotten, gevuld met nagels en ander metaal. Eerst ging de bom af die door de oudere broer, de 26-jarige Tamerlan Tsarnaev, was geplaatst, vervolgens die van zijn jongere broer, de toen 19-jarige Dzhokhar. Er vielen 3 doden en 264 gewonden. Bij de doden een achtjarig jongetje.

De broers, Amerikanen met Tsjetsjeense roots, slaagden erin ongemoeid weg te komen, zelfs te winkelen en te “chillen”, alvorens de politie hen op het spoor kwam en een klopjacht inzette. Tijdens die klopjacht doodden de broers een agent. Bij een latere schietpartij werd Tamerlan zwaargewond. Hij overleed nadat hij door zijn jongere broer werd overreden, toen die met een auto de politie wou rammen. Dzhokhar werd met zware verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht en is intussen hersteld.

‘Hij volgde’

‘Er zijn weinig feiten die we betwisten’, zei Judy Clarke, zijn advocaat, bij het begin van de eerste procesdag voor een rechtbank in Boston, die werd bijgewoond door slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers. Ze balde zijn bekentenis in een korte zin: “Hij was het”. De volgende weken, zei ze ook, “zullen we allen geconfronteerd worden met ondraaglijk leed, verlies en pijn, veroorzaakt door een serie van zinloze, gruwelijk misleide handelingen die de broers stelden”. Maar: “Het was Tamberlan Tsarnaev die radicaliseerde. Het was Dzhokhar die hem volgde”.

William Weinreb, de procureur, had eerder een ander beeld opgehangen van de beschuldigde. Hij was zelf ook geradicaliseerd, betoogde hij, en was een meedogenloze moordenaar die zijn bloedbad beschouwde als een overwinning op de VS, als een manier om zijn hemel te verdienen.

Proces Boston Marathon begint met bekentenis: 'Hij was het'
© FBI

Terwijl de hulpdiensten tevergeefs probeerden een 8-jarig slachtoffer te reanimeren, wandelde de beschuldigde, destijds een universiteitsstudent, een supermarkt binnen om er melk te kopen. “Hij zocht vrienden op, feestte en tweette ‘Ik ben een stressvrij type’. Hij handelde alsof hij vrij van alle zorgen was”.

En later, toen zijn broer op de grond lag en een politieagent hem probeerde in veiligheid te brengen, reed hij in volled vaart op de politie in, reed over zijn broer heen, terwijl de auto het lichaam 17 meter meesleurde.

Judy Clarke (midden) met het team van de verdediging
Judy Clarke (midden) met het team van de verdediging© REUTERS

Weinreb verwees ook uitvoerig naar de gruwelijke verwondingen bij de slachtoffers, die de nagelbommen hadden veroorzaakt.

Twee processen

Het proces, dat na lange juryselectie eindelijk kon beginnen, zal in twee fasen verlopen. In het eerste deel oordeelt de jury over schuld, in het tweede deel oordeelt diezelfde jury over de strafmaat, dus over de doodstraf.

In het eerste deel van het proces mag, dat heeft de rechter bepaald, slechts in beperkte mate naar de rol van de oudere broer verwezen worden.

De aanpak van de verdediging maakt het eerste deel eigenlijk overbodig – ook al omdat het bewijsmateriaal blijkbaar onweerlegbaar is. Advocaat Judy Clarke werd ingehuurd om de doodstraf af te wenden, en dat probeerde ze door al meteen verzachtende omstandigheden te introduceren.

In Boston en Massachusetts is een meerderheid van de bevolking tegen de doodstraf gekant, maar er werden alleen juryleden geselecteerd die geen principieel bezwaar hebben tegen de doodstraf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content