Proces Amanda Knox moet worden overgedaan

© Reuters

Het Italiaanse Hooggerechtshof heeft beslist om het proces van de Amerikaanse studente Amanda Knox en haar voormalige vriend Raffaele Sollecito over te doen.

Het Hooggerechtshof in Italië heeft beslist om de zaak rond de brutale seksmoord op een Britse studente in het Italiaanse Perugia te heropenen. De aanklagers hadden de vrijspraak van Amanda Knox bij het hof aangevochten.

Het nieuwe proces zal plaatsvinden in Firenze.

Brutale moord

De zaak begon in november 2007 toen de Britse uitwisselingsstudente Meredith Kercher halfnaakt in haar kamer werd aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat Kercher werd verkracht, gefolterd en ten slotte de keel werd overgesneden.

De Italiaanse politie arresteerde de Amerikaanse Amanda Knox, die op dat moment een studentenhuis deelde met Meredith Kercher, en haar toenmalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito. Twee jaar later, in 2009, werd het stel schuldig bevonden voor de bizarre seksmoord. Het koppel zou hun seksuele fantasieën uitgewerkt hebben op de Britse studente en daarna hebben vermoord met de hulp van een derde man, de drugsdealer Rudy Guede.

Amanda Knox en Raffaele Sollecito werden veroordeeld tot respectievelijk 26 en 25 jaar gevangenisstraf. Guede, die toegaf een seksuele relatie te hebben gehad met Meredith Kercher maar haar moord blijft ontkennen, werd veroordeel tot 16 jaar cel.

Hoger beroep

Knox en Sollecito vochten de zaak aan in hoger beroep. Na vier jaar in de gevangenis te verblijven, werden ze vrijgesproken door gebrek aan bewijs en bleef Rudy Guede als enige schuldige over. De verdediging was er in geslaagd hiaten in het forensisch onderzoek bloot te leggen. Het gevonden DNA-materiaal dat de doorslag gaf tijdens het proces in 2009, bleek onbruikbaar te zijn.

Op een 30 centimeter lang keukenmes, dat gevonden werd in de keuken van Sollecito, werden DNA-sporen van Knox gevonden op het handvat en van Kercher op het lemmet. Maar de hoeveelheid DNA van Meredith op het lemmet was zo laag dat het niet als bewijs kon dienen. Daarnaast werd op de bebloede bh-sluiting van Meredith DNA gevonden van Sollecito. Maar dit werd gecontamineerd omdat de politie onzorgvuldig te werk ging tijdens het onderzoek, zo hebben zij onder andere vuile handschoenen gebruikt.

Onopgelost mysterie

Desondanks blijft het een mysterieuze zaak met onopgeloste raadsels. Tot op heden is de onschuld van Knox en Sollecito eigenlijk nooit helemaal bewezen. Vooral het gedrag van Knox kort na de moord op Kercher roept veel vragen op.

Vier dagen na de moord wees Amanda de cafébaas Diya ‘Patrick’ Lumumba aan als moordenaar waardoor hij twee weken in de cel moest verblijven. Enkele dagen later trok ze die verklaring weer in. Aan familie en vrienden vertelde ze opvallend gedetailleerd over de moord op haar kamergenote. Knox en Sollecito, die normaal hun gsm nooit afzetten, bleken dat wel gedaan te hebben tussen 9 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends in de nacht van de moord. Tot slot is er ook het kortverhaal dat Amanda schreef voor de moord over twee studenten die voor de kick een meisje drogeren en verkrachten.

Dat Guede als enige dader overblijft, is ook onwaarschijnlijk. Onderzoek toonde immers aan dat de messteken in het lichaam van Kercher door ten minste twee personen werden aangebracht.

Giovanni Galati, een van de aanklagers, is dan ook nog steeds overtuigd dat de Knox en Sollecito schuldig zijn en hoopt dat hun vrijspraak vernietigd zal worden. Ook Stephanie Kercher, de zus van de vermoorde Britse studente, hoop dat de zaak heropend wordt en een nieuw licht op de dood van haar zus zal werpen. “Er zijn nog te veel onopgeloste vragen”, zegt ze.

Knox afwezig op nieuw proces?

Zowel Amanda Knox, die momenteel in het Amerikanse Seattle verblijft, en Raffaele Sollecito, die aan de Zuid-Italiaanse kust woont, moeten aanwezig zijn op het proces in Firenze. Verschillende analisten gaan ervan uit dat Knox afwezig zal zijn aangezien zij de kans dat de Verenigde Staten Knox zullen uitleveren aan Italië klein achten. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content