Problemen Obamacare kosten VS-minister Volksgezondheid de kop

11/04/14 om 01:44 - Bijgewerkt om 01:44

De Amerikaanse minister van Gezondheidszorg Kathleen Sebelius betaalt de politieke prijs voor de chaotische start van 'Obamacare', de gezondheidshervorming van president Barack Obama.

Problemen Obamacare kosten VS-minister Volksgezondheid de kop

VS-minister van Volksgezondheid Kathleen Sebelius © REUTERS

Sebelius zal vrijdag haar ontslag aankondigen, zo melden verschillende Amerikaanse media, waaronder CNN en The New York Times. De president zou het ontslag van Sebelius, die minister was sinds 2009, deze week aanvaard hebben en zou haar vervangen door Sylvia Mathews Burwell, de huidige directrice van begroting.

De uitrol van Obamacare verliep moeilijk door problemen met de aanmeldingswebsite. Die werden pas na maanden overwonnen. Uiteindelijk werd eind maart toch het vooropgestelde aantal van zeven miljoen aanmeldingen gehaald.

De gezondheidshervorming is een van de grootste binnenlandse verwezenlijkingen van Obama. HIj maakte er al bij de verkiezingen in 2008 een centraal thema van. Obamacare blijft in de VS controversieel. De Republikeinen stemden in het Huis van Afgevaardigden tientallen keren vruchteloos om de wet af te schaffen. (Belga/TV)

Onze partners