Pro-Russische separatisten tonen gevangengenomen OVSE-waarnemers

27/04/14 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben verschillende gevangengenomen OVSE-waarnemers aan de pers getoond.

Pro-Russische separatisten tonen gevangengenomen OVSE-waarnemers

OVSE-onderhandelaars voeren gesprekken over de vrijlating van de gevangenen. © Reuters

Onder aanvoering van de zelfbenoemde burgemeester Viatsjelav Ponomarjov, hebben activisten de gevangenen in Slovjansk in een zaal met journalisten binnengeleid. "We zijn gasten van Ponomarjov, we zijn geen krijgsgevangenen", zei een van de Duitse OVSE-leden. Alle gevangenen zouden in goede gezondheid zijn. Over de voorwaarden voor hun vrijlating is nog niets bekend.

"We zijn afhankelijk van onze diplomaten, die met de burgemeester moeten onderhandelen", verklaarde de Duitser, die zich als een kolonel voorstelde. "We weten niet wanneer we weer naar ons land worden teruggestuurd." OVSE-onderhandelaars willen ter plaatse gesprekken voeren over die vrijlating.

De acht OVSE-waarnemers werden vrijdag in Slovjansk in een kelder ondergebracht, aldus de kolonel. "Sinds gisteren zijn we in een comfortabelere recreatieruimte, die verwarmd is, ondergebracht."

De vastgehouden waarnemers komen uit Duitsland, Tsjechië, Denemarken, Polen en Zweden. Ook een Duitse vertaler hoorde bij de groep. Over de vier Oekraïense militairen die samen met hen in hechtenis werden genomen, werd niets meegedeeld. De persconferentie kon rechtstreeks gevolg worden via verschillende Russische nieuwssites. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners