Pro-Russische separatisten houden internationale waarnemers vast

25/04/14 om 21:22 - Bijgewerkt om 22:26

Separatistische opstandelingen houden in Slovjansk, in het oosten van Oekraïne, zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vast, zo meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

Pro-Russische separatisten houden internationale waarnemers vast

Een separatist in in Slovjansk. © Reuters

"Onbekenden hebben om 11.40 uur plaatselijke tijd een bus met 13 passagiers, onder wie zeven OVSE-waarnemers en vijf Oekraïense militairen, tegengehouden. De personen in kwestie werden overgebracht naar het plaatselijke hoofdkwartier van de inlichtingendiensten", luidt het. Volgens het Duitse persagentschap dpa zijn er ook Duitsers bij. Er zouden onderhandelingen bezig zijn om de waarnemers vrij te krijgen.

De OVSE stuurde vorige maand waarnemers naar Oekraïne om de politieke toestand en veiligheidssituatie te observeren nadat Rusland daarvoor de toestemming had gegeven.

Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken werden de waarnemers met hun bus tegengehouden door de opstandelingen. Ze worden vastgehouden in een gebouw van de inlichtingendienst in Slovjansk, dat bezet wordt door gewapende pro-Russische separatisten. Een lokale woordvoerder van de separatisten bevestigde aan het nieuwsagentschap Interfax het nieuws.

Volgens de OVSE komen de vastgehouden waarnemers uit Duitsland, Tsjechië, Denemarken, Polen en Zweden. Ook een Duitse vertaler hoorde bij de groep.

Nieuwe sancties

Ondertussen hebben de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en de Italiaanse premier Matteo Renzi over de mogelijkheid gesproken nieuwe sancties tegen Moskou te treffen in het licht van de verslechterende toestand in Oekraïne.

"De staatshoofden en regeringsleiders roepen tot een snelle reactie van de G7 op en hebben de goedkeuring van nieuwe sancties van de internationale gemeenschap ten aanzien van Rusland ter sprake gebracht", preciseert het presidentschap in een communiqué na de telefoonconferentie. Ze zijn van oordeel dat "de presidentsverkiezing van 25 mei essentieel is om de Oekraïners de kans te geven vrij en in alle transparantie over hun toekomst te beslissen."

Voor Barack Obama en de Europese leiders "moet Rusland, overeenkomstig de verbintenissen die het in Genève aanging, bijdragen tot een de-escalatie, door zich te onthouden van provocerende verklaringen of intimiderende manoeuvres."

Interventie

Obama, die op bezoek is in Seoel, had eerder op de dag gezegd dat hij de belangrijkste Europese leiders zou raadplegen over mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland. Hoge Amerikaanse functionarissen verzekerden echter dat deze sancties enkel overwogen zouden worden in geval van een interventie van reguliere troepen van het Russische leger in het oosten van Oekraïne. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners