Pro-Palestijnse betoging in Brussel, pro-Israëlische manifestatie in Ukkel

27/07/14 om 17:21 - Bijgewerkt om 19:03

Er zijn zondagmiddag een tiental jongeren opgepakt bij een pro-Palestijnse betoging in Brussel. Eerder vond al een pro-Israëlische manifestatie plaats in Ukkel, waar geen incidenten gebeurden.

Pro-Palestijnse betoging in Brussel, pro-Israëlische manifestatie in Ukkel

Een beeld van de pro-Palestijnse betoging in Brussel. © Belga

De politie heeft een tiental radicale jongeren opgepakt tijdens een pro-Palestijnse betoging waar zondagmiddag ongeveer 5.000 jongeren aan deelnamen in Brussel, aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck.

De pro-Palestijnse mars - een initiatief van het platform Urgence Gaza, waarin verschillende verenigingen, ngo's en vakbonden verenigd zijn - vertrok omstreeks 14 uur aan het Brusselse Noordstation.

De betogers gooiden met stenen naar de ordediensten en koelden hun woede op voertuigen. Ze droegen ook vlaggen van Palestina of Belgische organisaties, en scandeerden slogans als "Reynders, waar ben je?", "Israël moordenaars", "Boycot Israël" en "Israël vermoordt de kinderen van Palestina".

Rond 15.15 uur werd de betoging ter hoogte van de galerij Passage 44 aan de Kruidtuin tegengehouden door de politie, nadat enkele jongeren op kop van de stoet een Israëlische vlag probeerden te verbranden.

Nadien werd de mars verdergezet, schijnbaar rustig. Tot er in de buurt van de Europese wijk weer onrust gestookt werd, toen betogers vensters ingooiden, een Amerikaanse vlag in brand staken en veiligheidscamera's afrukten. De politie sloot de zijstraten af. Omstreeks 17 uur was de betoging ten einde. Na afloop, om 17.30 uur, waren er in de straten rond het Jean Reyplein nog problemen met een honderdtal radicale jongeren.

Pro-Israëlische manifestatie in Ukkel

Eerder op de dag had voor de Israëlische ambassade in Ukkel al een pro-Israëlische manifestatie plaatsgevonden, waarvoor volgens de politie zowat vijfhonderd deelnemers opgedaagd waren. Er zijn geen incidenten gemeld.

De politie had verschillende afsluitingen geplaatst zodat de identiteit van de manifestanten gecontroleerd kon worden. Zo werden enkele tegenbetogers geweerd.

Tijdens de manifestatie staken de manifestanten kaarsen aan om de Israëlische militaire en burgerslachtoffers te herdenken van het meest recente Gazaconflict.

Organisator Simon Bretholz veroordeelde antisemitische boodschappen tijdens pro-Palestijnse manifestaties. "We komen de enige democratische staat van het Midden-Oosten steunen, die in een oorlog verwikkeld geraakt is buiten haar wil om."

Voorzitter Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme hekelde dat sinds twee weken bij pro-Palestijnse manifestaties in het buitenland Israëlische vlaggen verbrand worden, "Dood aan de Joden" gescandeerd wordt of vlaggen van Hamas of Hezbollah gehesen worden. "Israël is een belaagde democratie die geconfronteerd wordt met Hamas, een terroristische organisatie die Israëlische burgerdoelwitten viseert en die de eigen bevolking van Gaza gebruikt als menselijk schild. Vierduizend kilometer hiervandaan speelt zich de strijd tussen democratie en barbarij af, die waarschijnlijk de toekomst van Europa zal bepalen." (Belga/MI)

Onze partners