Pro-Palestijnse activisten tegengehouden door Israëlische zwarte lijst

08/07/11 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

De door Israël gevreesde massale aankomst van pro-Palestijnse activisten in Tel Aviv is tot nu toe uitgebleven. Dankzij een zwarte lijst met mensen die zij niet in het land willen.

Deelnemers aan de internationale actie 'Welcome in Palestine' willen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden aan de kaak stellen. Daarmee gaan zij in op de vraag van vijftien Palestijnse organisaties.

Zij gaan dat doen door een week lang bij Palestijnse gezinnen op de Westelijke Jordaanoever te logeren en vluchtelingenkampen te bezoeken. Het gaat volgens de organisatoren om 600 mannen, vrouwen en kinderen, ook uit België.

'Hooligans'
Israël wilde de instroom van die honderden pro-Palestijnse activisten, die zij 'hooligans' noemt, voorkomen. De Israëlische minister van openbare veiligheid Yitzhak Aharonovitch had dinsdag de pro-Palestijnse militanten gewaarschuwd dat ze bij aankomst op de luchthaven Ben Gourion in Tel Aviv meteen na aankomst zouden worden uitgewezen.

'Die hooligans die proberen onze wetten te schenden, zullen geen toelating krijgen om ons land binnen te komen en zullen onmiddellijk teruggestuurd worden', had hij verklaard.

Zwarte lijst Op de website van 'Bienvenue en Palestine' stond donderdagavond dat de Israëlische regering instructies had gegeven aan de luchtvaartmaatschappijen die op Tel Aviv vliegen, om de toegang tot hun vliegtuigen te verbieden aan de personen die op een zwarte lijst staan.

Daarop staan zowat 300 namen, door de Israëlische geheime diensten samengesteld. Gevolg is dat de zestig militanten van 'Welcome to Palestine' die met een vlucht van Swissair naar Tel Aviv in Israël zouden vliegen, vrijdagmorgen geblokkeerd op Brussels Airport staan. Brussels Airport weigert elk commentaar en wil de feiten niet bevestigen.

Meer dan 300 activisten geweigerd
Volgens de Israëlische krant Maariv zijn echter al meer dan 300 activisten de vlucht vanuit hun land naar Israël geweigerd. Zo hebben 30 van hen getwitterd dat bijvoorbeeld de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev ze op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle niet aan boord heeft genomen.

Ook de militanten die vrijdagmorgen op de luchthavens van Roissy (Frankrijk) en Cointrin (Zwitserland) wilden vertrekken, konden niet opstijgen met bestemming Tel Aviv.

Ordediensten massaal aanwezig Woordvoerster Sabin Hadad van de immigratiedienst zei dat Israël internationale luchtvaartmaatschappijen heeft gevraagd geen 'pro-Palestijnse radicalen' mee te nemen. Zou dat toch het geval zijn, dan zou dat tot vertragingen bij de afhandeling van de vluchten leiden. Bovendien worden de betrokkenen meteen met het vliegtuig teruggestuurd.

Israel verwacht tot de avond nog 180 verdere vluchten. De grote meerderheid van de activisten kan aan boord daarvan zijn, zei politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld. Op de luchthaven nabij Tel Aviv waren er tot nu toe noch incidenten noch protest. De ordediensten zijn met man en macht aanwezig. (Belga/SD)

Onze partners