Pro-Koerdische mensenrechtenadvocaat wordt tijdens oproep tot vrede vermoord

28/11/15 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:25

In de Turkse stad Diyarbakir is de pro-Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elci alsook een politie-agent omgekomen bij een schietpartij.

Pro-Koerdische mensenrechtenadvocaat wordt tijdens oproep tot vrede vermoord

Koerdisch advocaat en mensenrechtenactivist Tahir Elci spreekt de media toe, net voor hij vermoord wordt. © AFP

In de Turkse stad Diyarbakir is een pro-Koerdische mensenrechtenadvocaat alsook een politie-agent omgekomen bij een schietpartij. Dat meldt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken zaterdag. Tahir Elci was de voorzitter van de balie in de zuidoostelijke stad.

Minister Efkan Ala stelde alvast dat het niet duidelijk is wie de schoten loste. Volgens persbureau DHA stond de advocaat met een groep advocaten de media te woord toen hij onder vuur genomen werd. Op televisiebeelden net voor zijn dood is te zien hoe Elci oproept tot vrede in zijn regio. "We eisen dat de oorlog, gevechten, wapens en militaire operaties weg zouden blijven van deze buurt", luidde het.

De balie spreekt van een aanslag, zonder verdere details te geven. Het overheidsgecontroleerde persbureau Anadolu schrijft de aanslag toe aan de gewapende Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De in het parlement vertegenwoordigde pro-Koerdische partij HDP veroordeelde de "geplande aanslag" en roept op tot een democratisch antwoord.

In oktober werd Elci nog opgepakt voor klachten wegens propaganda. Hij had tijdens een televisie-optreden gezegd dat de PKK geen terroristische organisatie is. Hij gold als een prominente activist voor de Koerdische zaak. De minister van Binnenlandse Zaken kondigde een onderzoek naar de feiten aan, waarbij ook twee agenten gewond raakten.

Tiental gewonden

Medische bronnen en lokale veiligheidsdiensten spreken van een tiental gewonden, onder wie journalisten en twee agenten. Diyarbakir, een belangrijke Koerdische stad, is vaker het strijdtoneel van gevechten tussen de PKK en de politie. In juli laaide het conflict tussen de Turkse staat en de PKK weer op na de bomaanslag in Suruc.

Lees meer over:

Onze partners