Pro-kernenergie wint in Tokio

10/02/14 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:46

De inwoners van Tokio stemden massaal voor Yoichi Masuzoe van de regeringspartij als nieuwe gouverneur van de stad. Ex-premier Morihiro Hosokawa die tegen kernenergie was, moest de duimen leggen.

Pro-kernenergie wint in Tokio

Voormalig minister van Gezondheid, Yoichi Masuzoe wint de gouverneursverkiezingen in Tokio. © Reuters

In Tokio won de voormalige tv-presentator en ex-minister van Gezondheid Yoichi Masuzoe de gouverneursverkiezingen met een grote meerderheid. Masuzoe gaat akkoord met de plannen van de regering om de kernreactoren in Japan weer op te starten. Zijn twee belangrijkste rivalen voerden een anti-kernenergiecampagne.

Referendum

De stemming in de Japanse hoofdstad werd vooral gezien als een manier om de publieke opinie over nucleaire energie te testen. De voormalige eerste minister Hosokawa had geprobeerd de verkiezingen te veranderen in een referendum over de toekomst van kernenergie in het land. Hij werd daarin bijgestaan door een andere ex-premier, Junichiro Koizumi.

Kernenergie heeft dan wel aan populariteit ingeboet als gevolg van de ramp in Fukushima na een tsunami in maart 2011. Toch was het de pro-nucleaire kandidaat Masuzoe die met 2,1 miljoen stemmen de gouverneurstitel naar zich toetrok. Hij behaalde zo meer dan de som van de stemmen van zijn grootste tegenstanders. Hosokawa kreeg 956.000 stemmen, advocaat Kenji Utsunomiya kreeg er 982.000.

Masuzoe focuste in zijn campagne op lokale problemen zoals gezondheidszorg en de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Nationale onderwerpen zoals kernenergie, liet hij aan zich voorbijgaan.

Beste stad ter wereld

Dat terwijl Hosokawa en Koizumi slechts één probleem benadrukten in hun campagne tegen de plannen van eerste minister Shinzo Abe (conservatieve liberaal-democraten) die de Japanse kerncentrales wil heropstarten om de economie een duwtje in de rug te geven.

Masuzoe zou vooral veel stemmen gewonnen hebben, omdat hij focuste op de lokale problemen die de bevolking belangrijker acht. Hij beloofde van Tokio de beste stad ter wereld te maken. Verliezers Hosokawa en Koizumi zeiden in een persbericht dat ze ondanks de nederlaag zullen blijven vechten voor een nucleair-vrij Japan.

Hevige sneeuwval

Zestien kandidaten voerden twee weken lang campagne om de stad van 13 miljoen inwoners te mogen leiden. Maar het winterweer met de hevigste sneeuwval sinds decennia, leidde tot een lage opkomst bij de stemming: slechts 46 % van de inwoners bracht een stem uit.

In de stad lag 27 centimeter sneeuw. Bij het noodweer zijn ondertussen al elf doden gevallen en zijn meer dan 1.250 mensen gewond geraakt.

Lees meer over:

Onze partners