'Privézaken moeten in privésfeer opgelost worden' (Hollande)

14/07/12 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

De Franse president François Hollande heeft zijn partner Valérie Trierweiler en zijn familie opgedragen om de scheiding tussen het publieke en het privéleven "scrupuleus te respecteren".

'Privézaken moeten in privésfeer opgelost worden' (Hollande)

© Image Globe

"Ik meen dat privézaken in de privésfeer opgelost moeten worden", aldus Hollande. "Ik heb dat ook gezegd tegen de personen die dicht bij mij staan". Hollande reageerde nadat een tijdje geleden aan de oppervlakte kwam dat in de directe aanloop naar de Franse parlementsverkiezingen Trierweiler een venijnige tweet had gestuurd waarin ze onrechtstreeks Ségolène Royal, de ex-partner van Hollande, op de korrel nam en haar steun uitsprak voor de socialistische tegenkandidaat van Royal.

Zijn oudste zoon Thomas, een van de vier kinderen die Hollande met Royal Heeft, pookte de controverse de afgelopen week nog wat op door in het weekblad Le Point in de aanval te gaan tegen Trierweiler. Die laatste, die sinds de zogenaamde affaire "Tweetweiler" uit het oog van de camera's was gebleven, verscheen zaterdag bij de militaire parade ter gelegenheid van de nationale feestdag voor het eerst weer aan de zijde van de president in het openbaar.

Met het interview op "le quatorze juillet" blies Hollande trouwens een traditie nieuw leven in die onder zijn voorganger Nicolas Sarkozy was afgevoerd. Hollande kreeg ook vragen over het herstructureringsplan dat PSA Peugeot-Citroën, de grootste Franse autoproducent, donderdag bekendmaakte. Er worden 8.000 banen geschrapt, en de fabriek in Aulnay, bij Parijs, gaat dicht. "Onaanvaardbaar", stelde de president en hij deed een oproep om het plan te heronderhandelen.

PSA motiveerde de ontslagen door te stellen dat er in deze crisistijden minder vraag is naar wagens. De autobouwer verwees ook naar de hoge arbeidskosten in Frankrijk. Het is "te gemakkelijk" om die kosten de schuld te geven, zei Hollande. Hij gaf wel toe dat Frankrijk een "competitiviteitsprobleem" heeft en dat het "niet normaal" is dat de belastingen op arbeid de enige bron zijn voor de financiering van het socialezekerheidssysteem in Frankrijk. "Wij zullen ervoor zorgen dat er andere elementen zijn", aldus de president die suggereerde dat de regering een deel van de kosten voor sociale bescherming zou kunnen verschuiven naar de belastingen op inkomsten. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners