Prins Willem-Alexander heeft niks tegen ceremonieel koningschap

17/04/13 om 23:13 - Bijgewerkt om 23:13

Prins Willem-Alexander, die op 30 april koning van Nederland wordt, vindt lintjes knippen ook een vorm van inhoudelijk koningschap. "Want je kan als koning kiezen waar je wel en niet bij bent."

Prins Willem-Alexander heeft niks tegen ceremonieel koningschap

© Reuters

Dat zei de prins in een televisie-interview met de Nederlandse zenders NOS en RTL. "Lintjesknipperij, het ultieme symbool van ceremonieel koningschap, kan ook een inhoudelijk koningschap zijn. Omdat je zelf kiest waar je wel of niet bij kan zijn."

Handtekening

Als de Nederlandse Tweede Kamer voor een ceremonieel koningschap zou kiezen, zou Willem-Alexander daar vanzelfsprekend zijn handtekening onder zetten, zei de prins woensdagavond. "Het is het hoogste orgaan."

Als belangrijkste invulling van zijn koningschap zei Willem-Alexander te willen samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen. Hij wil in de traditie te willen staan van de vorige monarchen en zorgen voor continuïteit en stabiliteit. "Door aanwezig te zijn waar steun en hulp nodig zijn."

Authentiek

Van koningin Beatrix heeft Willem-Alexander het advies gekregen zichzelf te blijven. "Houd je koers vast, waai niet met alle winden mee. Blijf authentiek", zei Willem-Alexander over het advies van zijn moeder.

In het interview vertelde prinses Máxima er ook vrede mee te hebben dat haar vader Jorge Zorreguieta, die minister was tijdens de militaire dictatuur in Argentinië, niet aanwezig is bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning. "Daar hoort mijn vader niet bij", zei de prinses.

Het besluit is genomen in overleg met haar familie. "Niemand komt", liet Máxima weten. Ze voelt zich er goed bij. Het is ook niet te vergelijken met het huwelijk. "Toen was het wél pijnlijk."

Prins Friso

Prins Willem-Alexander zal tijdens de troonswisseling op 30 april niet in het openbaar stilstaan bij de situatie van zijn broer prins Friso. Friso liep door een skiongeval ernstige hersenbeschadiging op en komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn.

"We leven al meer dan een jaar met deze verschrikkelijke situatie", zei Willem-Alexader. Hij vertelde dat koningin Beatrix en prinses Mabel ongelooflijk hun best doen om Friso een kans te geven. "Ze zijn er de hele dag mee bezig."

Datum troonsafstand

Het toekomstige koninklijke echtpaar vertelde al een jaar te weten dat koningin Beatrix op 30 april af te treden en dat ze dat op 28 januari zou aankondigen. Ze had samen daarvoor met hem en prinses Máxima overlegd. Het was aanvankelijk een streefdatum zo vertelde de prins.

Het was niet makkelijk geweest om de kennis voor zich te houden, zei de prins. "We hebben ons alle drie wel eens versproken", zo zei hij. Maar alleen de oplettende luisteraar had daaruit iets kunnen opmaken en dat is niet gebeurd. De prins is blij dat het wachten nu voorbij is. Hij kon namelijk geen nieuwe afspraken meer maken. (Elsevier/Arne Hankel/TV)

Onze partners