Prins Charles veroorzaakt ophef met Hitler-vergelijking

22/05/14 om 14:49 - Bijgewerkt om 16:39

Rusland wil meer uitleg van de Britten over een recente uitspraak van de Britse prins Charles. Die zou Poetin hebben vergeleken met Adolf Hitler met betrekking tot de annexatie van de Krim.

Prins Charles veroorzaakt ophef met Hitler-vergelijking

Prins Charles tijdens zijn bezoek aan Canada. © Reuters

Het Britse ministerie van Buitenlandse zaken zit samen met de Russische ambassade naar aanleiding van een mogelijk controversiële uitspraak van prins Charles waarin hij de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bezoek aan Canada zou hebben vergeleken met Adolf Hitler, melden The Guardian en BBC. De prins verwees daarmee naar de bezetting van de Krim door Rusland zoals de Duitse leider Polen in 1939 binnenviel en daarmee de Tweede Wereldoorlog ontketende.

Prins Charles bezocht tijdens een reis door Canada het Museum of Immigration in de Canadese provincie Nova Scotia. Marienne Ferguson, een voormalige Poolse oorlogsvluchtelinge, gaf er hem een rondleiding. Charles zou de bewuste vergelijking tijdens een privégesprek hebben uitgesproken, maar de Britse sensatiekrant Daily Mail kwam ermee naar buiten, weliswaar zonder officiële bevestiging.

De woordvoerder van Poetin liet weten "geen reactie te zullen geven en over de feiten geen weet te hebben, aangezien de Daily Mail niet als een betrouwbare bron kan worden beschouwd." Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam er een gelijkaardige reactie. "Wij geven geen antwoord op privézaken maar kunnen wel zeggen dat prins Charles nooit politieke uitspraken zou doen binnen de private sfeer", aldus de woordvoerder van de Britse royal.

Politicus eist aftreden prins Charles

Enkele Britse politici lieten er echter geen gras over groeien en reageerden massaal via Twitter en de traditionele media. Labour-politicus Mike Gapes eiste op de sociale netwerksite Twitter prompt dat Prins Charles zou aftreden en zich kandidaat zou stellen voor de verkiezingen, als hij zulke uitspraken wilde doen. Vanuit de conservatieve hoek werd daarop kritisch gereageerd: Grant Shapps liet in The Independent weten dat het "niet aan de ministers is om over die zaken te oordelen."

Charles krijgt dan weer steun van de Britse vicepremier Nick Clegg die aan BBC verklaarde dat de prins vrij is om zijn mening te uiten. "Ik ben absoluut niet van mening dat leden van de koninklijke familie zich moeten binden tot een belofte van stilzwijgen", aldus Clegg. Nigel Farage, voorzitter van de Britse eurosceptische partij UKIP, zei dat prins Charles in de fout is gegaan door zijn visie over de zaak bekend te maken.

'Kans op internationaal schandaal'

Opvallend is dat Moskou tot dusver nog bitter weinig van zich heeft laten horen. De officiële verklaringen blijven uit en ook binnen de media zijn er niet veel reacties te lezen. Enkel de populaire Russische krant Moskovskij Komsomolets schreef dat de opmerking van de Britse royal "een internationaal schandaal kan teweeg brengen en de troebele relatie tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk nog eens extra bemoeilijkt."

Alexander Lukashevich, de woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, liet donderdag tijdens een conferentie weten dat als de uitspraak van prins Charles blijkt te kloppen, het "schandalig" en "laag bij de grond" is. Dat zei hij naar aanloop van de gesprekken tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk. (KVW)

Onze partners