Prijs van een staatsgreep in Noord-Korea? 10 miljoen dollar (via crowdfunding)

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © Reuters
Jan Herregods

Een groep die zichzelf ‘Freedom Now’ noemt heeft een campagne op poten gezet om de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un omver te werpen. Via crowdfunding willen ze 10 miljoen dollar ophalen om van de dictatuur een democratie te maken.

‘Vrijheid en democratie naar Noord-Korea brengen.’ Dat is het op zijn zachtst gezegd ambitieuze plan van ‘Freedom Now‘, een groepering die via het internet geld wil inzamelen om ‘het tirannieke regime van Kim Jung-Un’ van de macht te verdrijven.

Veel is er niet geweten over de groepering. Op de crowdfunding-website Indiegogo is de campagne opgestart door een Andrew Fox, waarover verder niets te vinden valt. Het plan is om 10 miljoen dollar in te zamelen, maar voorlopig staat de teller nog maar op 104 dollar.

‘Netwerk van overlopers en revolutionairen’

Concreet is het de bedoeling om overlopers, politieke gevangenen en revolutionairen met elkaar in contact te brengen door middel van een clandestien netwerk, schrijft de Britse krant The Independent. De uitrol van dat communicatienetwerk zou de belangrijkste kostenpost zijn. Op die manier zou de revolutie van onderuit georganiseerd kunnen worden. Afgaand op de ‘beloningen’ die je kan krijgen als je geld in het laatje brengt, is het de bedoeling om de onderneming achteraf in een documentaire te gieten.

‘Meest gesloten land ter wereld’

Eenmaal het netwerk op poten staat, zouden de Noord-Koreanen ook verbinding kunnen krijgen met de buitenwereld. Dat is nu allerminst het geval. Het land staat bekend als het ‘meest gesloten land ter wereld’. Toeristen komen er nauwelijks in, en als dat al gebeurt, krijgen ze een strak geregisseerde vertoning te zien. De bevolking zelf is arm en mag niet naar het buitenland reizen.

Nasleep van ‘The Interview’

Hoewel in het Westen lange tijd met een zeker amusement werd gekeken naar het land en zijn leider, zijn de levensomstandigheden voor de bevolking meestal ondermaats. Op het vlak van mensenrechten scoort het land bijzonder slecht. ‘Miljoenen Noord-Koreanen zouden verandering verwelkomen’, klinkt het nog bij ‘Freedom Now’

Recent liet het regime zich ook opmerken toen het erin slaagde om filmmaatschappij Sony stokken in de wielen te steken bij de geplande release van ‘The Interview’.

In die film wordt een aanslag beraamd op Kim Jong-Un. De film is een komedie van de hand van Seth Rogen, maar voor Sony draaide het hele project nogal pijnlijk uit. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content