Prijs van de schandalen: Obama's populariteit krijgt fikse knauw

17/06/13 om 22:46 - Bijgewerkt om 22:46

Nog maar 45 procent van de Amerikanen staat achter Barack Obama, het laagste cijfer sinds anderhalf jaar. Na het NSA-schaandaal vindt minder dan de helft van de Amerikanen Obama eerlijk.

Prijs van de schandalen: Obama's populariteit krijgt fikse knauw

© Reuters

Tegenover de 45 procent die tevreden is over hoe Obama zijn job doet, staan 53 procent ontevredenen. Obama's 'approval rating' is daarmee op één maand tijd met acht procent gedaald. De laatste keer dat minder dan de helft van de Amerikaanse bevolking achter Obama stond, was in november 2011, toen de werkloosheid in de VS nog dicht tegen de tien procent aan zat. Dat staat te lezen in een nieuwe peiling van CNN.

Een en ander heeft wellicht te maken met de stortvloed grote en kleine schandalen die de VS-president de laatste maanden te verwerken kreeg. Bovenop het afluisterschandaal rond de NSA en de FBI waren er controverses over het bespioneren van journalisten, de fiscus die rechtse Tea Party-groepen extra de duvel aandeed en de aanhoudende kritiek op Obama's optreden na de moord op zijn ambassadeur in Libië en drie andere Amerikanen vorig najaar in Benghazi.

Jongeren haken af

40 procent vindt Obama geen eerlijke leider. Iets meer dan zes op tien Amerikanen vinden dat de overheid zo groot en machtig is geworden dat ze de vrijheden van de burgers bedreigt. 45 procent vindt dat de Obama te ver gaat met het inperken van de burgerlijke vrijheden, 38 procent vindt dat hij precies ver genoeg gaat, en voor 17 procent gaat hij net niet ver genoeg. Tegelijkertijd is 54 procent van mening dat Edward Snowden, de man die de geheime NSA-documenten lekte, vervolgd hoort te worden.

Onheilspellende voor Obama en zijn partij: bij kiezers onder dertig, vanouds het blok dat hem het meeste steunde, neemt zijn populariteit een scherpe duik. Nauwelijks een maand geleden kreeg Obama nog twee derde van die groep achter zich, nu is dat nog maar 48 procent. Hetzelfde beeld tekent zich af bij een andere electoraal cruciale groep, onafhankelijke kiezers. In mei kon Obama nog op 48 procent van hen rekenen, nu is dat nog maar 37 procent.

Problemen aan de stembus

Het is maar één peiling, maar duidelijk is dat de schandalen van de laatste tijd politiek Obama kapitaal gekost hebben. Met dossiers als de immigratiehervorming, klimaatverandering en de uitvoering van zijn ziektehervorming, Obamacare, op de plank, zal dat Obama's leven er niet makkelijker op maken. In de aanloop naar de tussentijdse parlementsverkiezingen van 2014 moeten de Democraten zich ook zorgen maken over het afhaken van jongeren en onafhankelijken, twee groepen die ze nodig hebben om aan de stembus kans op slagen te hebben.

Onze partners