Presidentsverkiezingen Tunesië: militairen doden aanslagpleger

De tweede ronde van de Tunesische presidentsverkiezingen. © BELGAIMAGE

Nog voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Tunesië begonnen was, had het leger al een aanslag te verduren gekregen.

De presidentsverkiezingen bij Tunesië zijn zondagochtend nauwelijks van start gegaan of er is al een incident gemeld. Gewapende mannen hebben militairen aangevallen die een school in de stad Kairouan bewaakten. De soldaten doodden één aanvaller en pakten drie anderen op. Dat meldt het ministerie van Defensie zondagochtend.

Het incident deed zich tijdens de nacht van zaterdag op zondag voor. Een groep gewapende mannen viel een school aan waarin verkiezingsmateriaal opgeslagen lag. De school werd bewaakt door militairen. ‘Dankzij de alertheid en het snelle optreden van de militairen werd de aanslag verijdeld’, meldt Defensie in Tunis.

Essebsi vs Marzouki

Béji Caïd Essebsi (links) en Moncef Marzouki (rechts).
Béji Caïd Essebsi (links) en Moncef Marzouki (rechts).© Reuters

De tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezing belooft volgens waarnemers spannend te verlopen. Als favoriet geldt de 88-jarige Beji Caid Essebsi, wegens zijn hoge leeftijd vaak voorzien van het epitheton ‘politieke veteraan’. Zijn tegenstander is huidig overgangspresident Moncef Marzouki, ‘amper’ 69 jaar. Die kan voor de verrassing zorgen door eventuele steun van de islamisten.

100.000 soldaten en politieagenten

De 5,3 miljoen stemgerechtigde Tunesiërs kunnen hun stem uitbrengen van 8 tot 18 uur. De stembusgang wordt, indien hij vlekkeloos verloopt, beschouwd als een fikse stap vooruit richting democratie. Het Noord-Afrikaanse land was, met zijn Jasmijnrevolutie, het eerste land waar de Arabische Lente toesloeg – en ook het enige waar die Lente wat heeft opgeleverd. De campagne werd echter overschaduwd door terreurdreigingen. De eerste resultaten worden ten vroegste maandagochtend verwacht.

De stembusgang van zondag wordt, indien hij vlekkeloos verloopt, beschouwd als een fikse stap vooruit richting democratie. Er is dus inderdaad een ‘indien’: de campagne werd overschaduwd door terreurdreigingen.

Opdat die dreigingen niet geconcretiseerd worden, is een honderdduizendtal soldaten en politie ingezet. In 124 stembureaus, de meeste aan de grens met Algerije, gaan de deuren zondag uit veiligheidsoverwegingen later open en vroeger dicht.

Essebsi, erfgenaam van Bourguiba

Béji Caïd Essebsi en de Amerikaanse president Barack Obama.
Béji Caïd Essebsi en de Amerikaanse president Barack Obama.© Reuters

In de eerste ronde, met 27 kandidaten, haalde Essebsi het met een kleine zes procent voorsprong op Marzouki. Die laatste rekent echter op steun van de Ennahda-partij, de op één na sterkste fractie in het parlement. De islamisten hebben geen eigen kandidaat en voelen allicht meer voor Marzouki dan voor Essebsi. Essebsi is de leider van de alliantie Nidaa Tounes, die in oktober de parlementsverkiezingen won. De coalitie omvat, naast ‘liberale en seculiere’ krachten, ook aanhangers van de in 2011 ten val gebrachte dictator Zine el Abidine Ben Ali. De jurist Essebsi was na de Jasmijnrevolutie reeds enkele maanden premier. Hij ziet zichzelf als de erfgenaam van Habib Bourguiba, de stichter van de staat die na Tunesië’s onafhankelijkheid van Frankrijk weliswaar autoritair regeerde, maar anderzijds ook de polygamie afschafte, man en vrouw gelijkstelde voor de wet en van de sharia, de islamitische wetgeving, niet de staatswet maakte.

Onder Bourguiba was Essebsi achtereenvolgens presidentieel raadgever en minister van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Zijn troeven bij de verkiezing: de ‘ervaring’ van de gids en het thema ‘binnenlandse veiligheid’.

De Tunesiërs staan volgens hem voor de keuze: een moderne rechtsstaat (met hem, dus) of een land vol salafisten en jihadisten (met de andere).

Marzouki, mensenrechtenactivist met deuken in imago

Moncef Marzouki.
Moncef Marzouki.© Reuters

Tegenkandidaat Marzouki heeft een in Frankrijk behaalde doctorstitel in de medische wetenschappen en was in eigen land universiteitsprofessor. Hij zette zich jarenlang in voor de mensenrechten. Wegens zijn verzet tegen het regime van Ben Ali mocht hij uiteindelijk niet meer doceren en belandde hij meermaals in de cel vooraleer voor ballingschap in Frankrijk te opteren. Zijn imago kreeg tijdens zijn presidentschap wel flinke deuken, omdat hij volgens sommigen te zoete broodjes bakte met de islamisten.

Marzouki waarschuwt voor een machtsmonopolie van Nidaa Tounes in het geval Essebsi zondag de strijd om het paleis in Carthago wint. Door de steun van Ennahda te zoeken kan hij kiezers aantrekken, maar dreigt hij er andere te verspelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content